Tort "dla mamy"

4.5 (161 ocen)

  • 3 godz.

Ten tort zrobiłam na 26 maja z okazji Dnia Mamy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Poncz:
    1/2 szklanki gorącej wody
    2 łyżki wódki
    miód
    Krem 1:
    1 budyń śmietankowy
    1 galaretka cytrynowa
    2 żółtka
    1 margaryna
    3/4 szklanki cukru pudru
    Krem 2:
    gotowy krem waniliowy do tortów
    1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "dla mamy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę,wsypujemy cukier i żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżka. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy 30-35 minut w 180 st.C.
    Krem1:Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, wsypujemy do niego suchą galaretkę.
    Dobrze wymieszać.
    Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem,na końcu dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    Krem2: Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu,dodać suche cappuccino i wymieszać.
    Zimny biszkopt podzielić na 3 krążki i nasączyć przestudzonym ponczem,smarować kremami. Dekorujemy wg uznania.
    Biszkopt=poncz=krem1=biszkopt=poncz=krem2=biszkopt=krem1 wierzch tortu i boki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować