Tort serowo-migdałowy dla mamy

0 (0 ocen)

Pyszny torcik na każdą okazje. Możemy nim zaskoczyć mamę np. z okazji jej święta.

Składniki:

  • Składniki:
    biszkopt:
    2 jajka,
    szczypta soli,
    1 łyżki cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    2 łyżki mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    1-2 łyżeczki kakao ( typu nesquik),
    1 łyżka oleju,
    masa serwo migdałowa:
    0,5 kg twarogu mielonego,
    100 g białej czekolady,
    100 g migdałów ( można dorzucić kilka orzechów),
    kilka płatków migdałowych,
    2-3 łyżki cukru pudru ( ja dałam waniliowy),
    4-5 łyżeczek żelatyny,
    1-2 łyżki mleka,
    trochę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny ( u mnie ok 50 ml),
    kilka kropel aromatu migdałowego,
    oraz dekoracje według uznania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort serowo-migdałowy dla mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa serwo migdałowa:
    Migdały drobno kroimy ( możemy też zmiksował trochę na małych obrotach w blenderze).
    Białą czekoladę rozpuszczamy za pomocą „kąpieli wodnej” z dodatkiem mleka.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy i dodajemy do sera. Wszystko dokładnie mieszamy ( możemy zmiksować przy pomocy blendera). Jeśli masa wydaje nam się mało słodka możemy jeszcze ją posłodzić. Dodajemy migdały i aromat. Wszystko delikatnie mieszamy.
    Na wystudzony biszkopt wylewamy masę serową. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Wyciągamy z formy.

Porady

W zależności od formy czy jest odpinana czy nie najlepiej gdy ciasto ostygnie wyciągnąć je z formy i przewrócić. Można też przed wylaniem masy wyłożyć formę folia aluminiowa, będzie nam wtedy łatwiej wyciągnąć ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować