Tort serowo-migdałowy dla mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
masa serwo migdałowa:
Migdały drobno kroimy ( możemy też zmiksował trochę na małych obrotach w blenderze).
Białą czekoladę rozpuszczamy za pomocą „kąpieli wodnej” z dodatkiem mleka.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy i dodajemy do sera. Wszystko dokładnie mieszamy ( możemy zmiksować przy pomocy blendera). Jeśli masa wydaje nam się mało słodka możemy jeszcze ją posłodzić. Dodajemy migdały i aromat. Wszystko delikatnie mieszamy.
Na wystudzony biszkopt wylewamy masę serową. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Wyciągamy z formy.
Porady
W zależności od formy czy jest odpinana czy nie najlepiej gdy ciasto ostygnie wyciągnąć je z formy i przewrócić. Można też przed wylaniem masy wyłożyć formę folia aluminiowa, będzie nam wtedy łatwiej wyciągnąć ciasto.
Komentarze