Zakochane ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę oraz cukier i zagotować.
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę mannę, mieszać. Gotować na bardzo małym ogniu aż masa zgęstnieje.
Gorącą wylać od razu na herbatniki, wierzch wygładzić łyżką. Wstawić ciasto do lodówki aby masa dokładnie zastygła i była zimna.
Wierzch:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklankach wrzącej wody, wylać na kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Gdy galaretka zastygnie wyjąć ją razem z papierem z formy i powycinać wycinarką do ciasteczek serduszka, ułożyć je na masie z kaszy manny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie podgrzać ją i dokładnie rozpuścić. W trakcie podgrzewania można dolać około 4-5 łyżek mleka. Wlać żelatynę do mleka. Bardzo ostrożnie wylewamy na wierzch ciasta, aby nie zabrudzić serduszek i aby serduszka były widocznie. (Ja wylewałam łyżką). Ciasto schłodzić w lodówce.
Porady
Ciasto super się prezentuje jeśli użyjemy około 2-3 różnych wycinarek, aby serduszka miały różną wielkość.
Komentarze