Zakochane Ciasto

0 (0 ocen)

Przez żołądek do serca... Ja tym oto ciastem podbiłam serce swojego męża:) Co roku na Walentynki nie może go zabraknąć.

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1,5 szklanki kaszy manny
    1 margaryna
    3/4 szklanki cukru
    2 paczki herbatników

    Wierzch:

    1 galaretka czerwona ( np.malinowa, wiśniowa, truskawkowa)
    1 szklanka mleka
    2-3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Herbaty

Zakochane ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę oraz cukier i zagotować.
    Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę mannę, mieszać. Gotować na bardzo małym ogniu aż masa zgęstnieje.
    Gorącą wylać od razu na herbatniki, wierzch wygładzić łyżką. Wstawić ciasto do lodówki aby masa dokładnie zastygła i była zimna.

    Wierzch:

    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklankach wrzącej wody, wylać na kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Gdy galaretka zastygnie wyjąć ją razem z papierem z formy i powycinać wycinarką do ciasteczek serduszka, ułożyć je na masie z kaszy manny.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie podgrzać ją i dokładnie rozpuścić. W trakcie podgrzewania można dolać około 4-5 łyżek mleka. Wlać żelatynę do mleka. Bardzo ostrożnie wylewamy na wierzch ciasta, aby nie zabrudzić serduszek i aby serduszka były widocznie. (Ja wylewałam łyżką). Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto super się prezentuje jeśli użyjemy około 2-3 różnych wycinarek, aby serduszka miały różną wielkość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować