Moją pasją są ciasta i wszelakie torty, w szczególności te dla dzieci, bowiem uwielbiam je wymyślać i dekorować :)
4.5 (175 ocen)
Porady
1. W przypadku gdy budyń jednak ma grudki, wystarczy jeszcze gorący przecisnąć go przez zwykłe sitko. 2. Banany można, przed wmieszaniem do masy, skropić sokiem z cytryny aby nie zczerniały. 3. Przed ubiciem śmietany dobrze jest, aby łopatki miksera i miskę, w której chcemy ubić śmietanę włożyć na 15 min. do zamrażarki. Niska ich teperatura pozwoli na szybsze ubicie śmietany. 4. Należy pamiętać, że śmietana musi być najlepiej cały dzień w lodówce przed ubijaniem. Ja jeszcze przed ubijaniem wkładam ją na 10-15 min. do zamrażarki. Musi być dobrze schłodzona. 5. Biszkopt czasem potrzebuje więcej niż 40 minut, ja stosuję zasadę "suchego patyczka". Jeśli nawet się zdarzy, że biszkopt się przypiecze z góry, nie należy się martwić, ja w takich przypadkach ścinam górę i dzięki temu uzyskuję łatny i płaski wierzch :) 6. Najważniejszą zasadą przy łączeniu margaryny, bądź masła z budyniem jest ich temperatura, a mianowicie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie masa się zetnie.
Komentarze