TORT DLA MAŁEGO MOTOCYKLISTY ze śmietaną z bananami i masą nutellową

4.5 (175 ocen)

Moją pasją są ciasta i wszelakie torty, w szczególności te dla dzieci, bowiem uwielbiam je wymyślać i dekorować :)

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY: (tortownica 26 cm)
    - 6 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 szklanki mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - szczypta soli
    - 5 łyżek kakao

    MASA NUTELLOWA:
    - 250 ml mleka
    - 0,5 łyżki cukru
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 żółtko
    - 1,5 kostki margaryny (ja stosuję Palmę)
    - mały słoiczek nutelli

    BITA ŚMIETANA Z BANANAMI:
    - 400 ml śmietany 30%
    - 2 śmietan-fixy
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 banany

    PONCZ:
    - sok z ćwierci cytryny uzupełnić wodą do 200 ml

    MASA BUDYNIOWA DO DEKORACJI:
    - 0,5 l mleka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 2 łyżki mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 cukier waniliowy
    - 1,5-2 kostek margaryny, bądź masła

    MASA CUKROWA DO OZDÓB:
    - 125 g mąki
    - 60 g margaryny
    - 250 g cukru pudru
    - 100 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort angielski

Tort dla małego motocyklisty ze śmietaną z bananami i masą nutellową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować,
    - mąki przesiać dwukrotnie,
    - białka ubijać na małych obrotach przez ok. 2 min., aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty dodawać po łyżce cukru ( w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach przez kilka minut, aż będzie sztywna i błyszcząca,
    - wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka ( dodawać kolejną porcję, gdy uprzednia ubije się z białkami),
    - następnie dodać mąkę ( w 3 partiach), proszek do pieczenia, sól, sok z cytryny i wymieszać je bardzo delikatnymi ruchami szpatułką z ubitą masą starając się nie zniszczyć piany, ponieważ im mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt,

    - piec 40 min. w 180 st. C,
    - po upieczeniu przekroić na 3 krążki.
  • 2. MASA NUTELLOWA:
    - z mleka, cukru, mąki i żółtka ugotować budyń (uważać, żeby się nie zrobiły grudki),
    - gdy ostygnie, margarynę ucieramy na puch, po czym stopniowo ciągle ucierając dodajemy zimny budyń,
    - wszystko dokładnie połączyć,
    - na niskich obrotach miksera połączyć z nutellą (można jej dodać mniej, jeśli ktoś nie lubi słodkiej masy).
  • 3. BITA ŚMIETANA Z BANANAMI:
    - śmietanę dobrze schłodzić,
    - cukier puder przesiać ze śmietam-fixami,
    - śmietanę krótko ubijać i dodać cukier puder z fixami,
    - następnie ubijać na wysokich obratach, uważając jednocześnie aby śmietany nie przebić, aż do uzyskania gęstej konsystencji,
    - do ubitej śmietany dodać pokrojone w półplasterki banany i bardzo delikatnie wymieszać.
  • 4. MASA BUDYNIOWA DO DEKORACJI:
    - z mleka, cukru, mąki i cukru waniliowego ugotować budyń,
    - margarynę utrzeć na puch, po czym połączyć stopniowo z zimnym budyniem.
  • 5. MASA CUKROWA DO OZDÓB:
    - do garnka włożyć margarynę i wodę, po czym zagotować,
    - następnie dodajemy przesianą mąkę i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki,
    - powstałą masę chwilkę prażymy w garnku, ale trzeba uważać bo łatwo się przypala, po czym wyciągamy z garnka i zostawiamy do wystygnięcia,
    - do zimnej masy dodajemy stopniowo cukier puder i wyrabiamy tak długo, aż masa będzie plastyczna i przestanie się kleić do rąk (UWAGA: może się zdarzyć, że masa nie wchłonie całego cukru pudru, dlatego należy dodawać go stopniowo, za dużo cukru spowoduje małą plastyczność masy)
  • 6. PRZEŁOŻENIE TORTU:
    - pierwszy krążek nasączamy ponczem i wykładamy masę nutellową,
    - masę nutellową przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy ponczem i smarujemy marmoladą (przed nałożeniem ubitej śmietany najlepiej biszkopt nią posmarować, dzięki temu zapobiegnie to wsiąkaniu śmietany w biszkopt),
    - na marmoladę nakładamy śmietanę z bananami i przykrywamy trzecim krążkiem, który również nasączamy,
    - gotowy tort obsmarowujemy masą budyniową do dekoracji, tak aby nie było widać biszkoptu ani mas.
  • 7. DEKORACJA:
    - aby uzyskać trawę, wystarczy tylko zabarwić kokos na zielono, - co do motora to można go kupić lub samemu ulepić z masy cukrowej,
    - masę cukrową należy sobie podzielić na kilka części i odpowiednio zabarwić barwinikami spożywczymi, aby uzyskać odpowiednio kolor na drzewa , kamienie, kwiatki, itd.

Porady

1. W przypadku gdy budyń jednak ma grudki, wystarczy jeszcze gorący przecisnąć go przez zwykłe sitko. 2. Banany można, przed wmieszaniem do masy, skropić sokiem z cytryny aby nie zczerniały. 3. Przed ubiciem śmietany dobrze jest, aby łopatki miksera i miskę, w której chcemy ubić śmietanę włożyć na 15 min. do zamrażarki. Niska ich teperatura pozwoli na szybsze ubicie śmietany. 4. Należy pamiętać, że śmietana musi być najlepiej cały dzień w lodówce przed ubijaniem. Ja jeszcze przed ubijaniem wkładam ją na 10-15 min. do zamrażarki. Musi być dobrze schłodzona. 5. Biszkopt czasem potrzebuje więcej niż 40 minut, ja stosuję zasadę "suchego patyczka". Jeśli nawet się zdarzy, że biszkopt się przypiecze z góry, nie należy się martwić, ja w takich przypadkach ścinam górę i dzięki temu uzyskuję łatny i płaski wierzch :) 6. Najważniejszą zasadą przy łączeniu margaryny, bądź masła z budyniem jest ich temperatura, a mianowicie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie masa się zetnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

image-0f8ff34

To może cię zainteresować