Ciasto z bananami i śmietaną straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijając dokładać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Wymieszać. Przełożyć na blaszkę 21x33cm wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok. 30minut w 180 stopniach.
2.Żelatyna: 3 łyżeczki żelatyny wsypać do szklanki i zalać po dolna część ucha. Zrobi się tzw. klucha. Zalewamy ja wrzątkiem do połowy szklanki i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Bita śmietana: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder według gustu, potartą czekoladę i zimną żelatynę. Zmiksować.
4.Banany umyć, obrać, odkroić końcówki i przekroić na pół.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5.Ułożenie: Biszkopt, banany, bita śmietana, starta czekolada. Smacznego.
Porady
Biszkopt warto nasączyć sokiem bananowym. Jest wtedy jeszcze lepsze w smaku.
Komentarze