Ciasto z bananami i śmietaną straciatella

4.47 (146 ocen)

  • 60 min

Miało być ciasto w stylu "Kopca kreta", ale zapomniałam się i zrobiłam biszkopt w podłużnej formie ;-)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 7 łyżek cukru
    - 5 łyżek mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka kakao
    - szczypta soli
    Bita śmietana:
    - 500ml śmietany 30%
    - cukier puder do smaku
    - 6 kostek czekolady mlecznej
    - 3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    - 3 duże banany
    - 12 kostek czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Ciasto z bananami i śmietaną straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z bananami 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijając dokładać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Wymieszać. Przełożyć na blaszkę 21x33cm wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok. 30minut w 180 stopniach.
  • Żelatyna 2. Żelatyna: 3 łyżeczki żelatyny wsypać do szklanki i zalać po dolna część ucha. Zrobi się tzw. klucha. Zalewamy ja wrzątkiem do połowy szklanki i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Bita śmietana 3. Bita śmietana: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder według gustu, potartą czekoladę i zimną żelatynę. Zmiksować.
  • 3 warstwa 4. Banany umyć, obrać, odkroić końcówki i przekroić na pół.
    Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Gotowe ciasto 5. Ułożenie: Biszkopt, banany, bita śmietana, starta czekolada. Smacznego.

Porady

Biszkopt warto nasączyć sokiem bananowym. Jest wtedy jeszcze lepsze w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.41 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada

To może cię zainteresować