Tort dla alicji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - oddzieli żółtka od białek ,białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli,mąki połączyć se sobą razem z sodą oraz proszkiem do pieczenia.Delikatnie wmieszać do masy jajecznej,dokładnie połączyć,Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .Tortownica o średnicy 28 cm.Piec do suchego patyczka około 45 - do 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu przestudzić i przekroić na 3 krążki .Każdy krążek nasączyć sokiem z brzoskwiń .
2.Krem śmietankowy- śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fixy .Do ubitej śmietany cienkim strumieniem wlewać stopniowo rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
Odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę,
Spodni krążek posmarować dżemem na dżem nałożyć część kremu śmietankowego ,na krem poukładać część pokrojonych brzoskwiń nałożyć drugi krążek i zrobić to samo co z pierwszym nałożyć trzeci krążek docisnąć górę .
3.Cały tort obłożyć kremem śmietankowym i ozdobić według uznania .Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi. Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny .
Komentarze