1.Dzień wcześniej parzymy mak i zostawiamy na noc na sitku. Na drugi dzień trzykrotnie mielimy.
Ciasto: Do miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i ucieramy mikserem. Dodajemy mak, bułkę tartą i miód, wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do tortownicy i pieczemy 50-60 min. w tem. 180*C.
Masa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu, dodać wystudzoną czekoladę i ok. 2 łyżki spirytusu. Całość mieszamy mikserem.
Masa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo wystudzony budyń (zostawić trochę masy bez barwnika do dekoracji). Ciągle miksując dodawać stopniowo barwnik do uzyskania wybranego odcienia .
Przełożenie: Ostudzone ciasto kroimy na 3 placki i przekładamy masą czekoladową (odkładamy trochę do dekoracji).
2.Odstawiamy w chłodne miejsce po czym kroimy formując dinozaura.
Komentarze