Tort śmietankowo-czekoladowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Bita śmietana, biała czekolada i truskawki to idealne trio. Ten tort jest pyszny.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 duże jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem z czekoladą:
    400 ml kremówki 30%
    200 g białej czekolady
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl ciepłej wody
    Bita śmietana:
    350 ml kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl ciepłej wody
    0,5 kg truskawek
    kokos do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort śmietankowo-czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub zmiksować na najwolniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić dwa razy uzyskując 3 blaty biszkoptowe.

    Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować.
    Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, poukładać truskawki, przykryć drugim biszkoptem, poukładać truskawki, rozsmarować resztę kremu i przykryć trzecim biszkoptem. Włożyć na dwie godziny do lodówki by krem stężał.

    Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Bitą śmietaną posmarować boki tortu i obsypać kokosem. Wierzch toru posmarować i udekorować bitą śmietaną. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem na środku tortu ułożyć pokrojone truskawki i listki mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować