Tort czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .
Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut. Studzimy w piekarniku.
2.Krem malinowy :
Maliny dokładnie myjemy . Przekładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Wstawiamy na gaz i gotujemy do czasu aż owoce całkiem się rozpadną i puszczą sok. Całość przecieramy przez sito. Powstały syrop przelewamy ponownie do garnuszka i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Gotujący się syrop malinowy zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia .
W misce miksujemy razem serek mascarpone i śmietankę. Gdy masa będzie sztywna powoli wlewamy ostudzony syrop malinowy, miksujemy.
3.Polewa czekoladowa :
W rondelku umieszczamy pokruszoną czekoladę, mleko, masło i cukier puder. Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę odstawiamy do wystudzenia.
Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 blaty. Pierwszy układamy ponownie w formie, w której biszkopt był pieczony. Blaty biszkoptowe można skropić wodą z sokiem z cytryny. Na biszkopt wykładamy 1/3 kremu malinowego. Następnie ponownie biszkopt i krem. Ostatni blat nakładamy na krem i delikatnie dociskamy całość w formie. Wierzch delikatnie pokrywamy resztą kremu malinowego. Całość w formie wstawiamy do lodówki na cała noc.
Przed podaniem tort wyciągamy z formy i przekładamy na talerz. Polewamy gęstą polewą czekoladową i dekorujemy świeżymi malinami.
Komentarze