Tort czekoladowy z malinami

4.44 (190 ocen)

Kakaowy biszkopt przełożony kremem malinowym przygotowanym na bazie śmietanki i serka mascarpone . Tort bardzo delikatny w smaku i bardzo pyszny :)

Składniki:

  • Biszkopt :

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki ciemnego kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Krem malinowy :

    300g serka mascarpone

    330 ml śmietanki kremówki 30%

    400g malin

    3/4 szklanki cukru

    3 łyżeczki żelatyny



    Polewa czekoladowa :

    100g czekolady

    2 łyżki masła

    6-7 łyżek mleka

    1 łyżka cukru pudru



    Dodatkowo :

    maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.44 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut. Studzimy w piekarniku.
  • 2. Krem malinowy :

    Maliny dokładnie myjemy . Przekładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Wstawiamy na gaz i gotujemy do czasu aż owoce całkiem się rozpadną i puszczą sok. Całość przecieramy przez sito. Powstały syrop przelewamy ponownie do garnuszka i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Gotujący się syrop malinowy zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia .

    W misce miksujemy razem serek mascarpone i śmietankę. Gdy masa będzie sztywna powoli wlewamy ostudzony syrop malinowy, miksujemy.
  • 3. Polewa czekoladowa :

    W rondelku umieszczamy pokruszoną czekoladę, mleko, masło i cukier puder. Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę odstawiamy do wystudzenia.



    Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 blaty. Pierwszy układamy ponownie w formie, w której biszkopt był pieczony. Blaty biszkoptowe można skropić wodą z sokiem z cytryny. Na biszkopt wykładamy 1/3 kremu malinowego. Następnie ponownie biszkopt i krem. Ostatni blat nakładamy na krem i delikatnie dociskamy całość w formie. Wierzch delikatnie pokrywamy resztą kremu malinowego. Całość w formie wstawiamy do lodówki na cała noc.

    Przed podaniem tort wyciągamy z formy i przekładamy na talerz. Polewamy gęstą polewą czekoladową i dekorujemy świeżymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować