Tort czekoladowy z malinami

  • wyświetlono: 14461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt przełożony kremem malinowym przygotowanym na bazie śmietanki i serka mascarpone . Tort bardzo delikatny w smaku i bardzo pyszny :)

Cynamonowy Pył

Składniki

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Krem malinowy :

300g serka mascarpone

330 ml śmietanki kremówki 30%

400g malin

3/4 szklanki cukru

3 łyżeczki żelatyny



Polewa czekoladowa :

100g czekolady

2 łyżki masła

6-7 łyżek mleka

1 łyżka cukru pudru



Dodatkowo :

maliny do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy z malinami

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut. Studzimy w piekarniku.
  • 2. Krem malinowy :

    Maliny dokładnie myjemy . Przekładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Wstawiamy na gaz i gotujemy do czasu aż owoce całkiem się rozpadną i puszczą sok. Całość przecieramy przez sito. Powstały syrop przelewamy ponownie do garnuszka i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Gotujący się syrop malinowy zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia .

    W misce miksujemy razem serek mascarpone i śmietankę. Gdy masa będzie sztywna powoli wlewamy ostudzony syrop malinowy, miksujemy.
  • 3. Polewa czekoladowa :

    W rondelku umieszczamy pokruszoną czekoladę, mleko, masło i cukier puder. Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę odstawiamy do wystudzenia.



    Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 blaty. Pierwszy układamy ponownie w formie, w której biszkopt był pieczony. Blaty biszkoptowe można skropić wodą z sokiem z cytryny. Na biszkopt wykładamy 1/3 kremu malinowego. Następnie ponownie biszkopt i krem. Ostatni blat nakładamy na krem i delikatnie dociskamy całość w formie. Wierzch delikatnie pokrywamy resztą kremu malinowego. Całość w formie wstawiamy do lodówki na cała noc.

    Przed podaniem tort wyciągamy z formy i przekładamy na talerz. Polewamy gęstą polewą czekoladową i dekorujemy świeżymi malinami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Krem czekoladowy z malinami

Dodane przez: AnetaJ

Krem czekoladowy z malinami

Niebiańsko pyszny czekoladowy krem,...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort czekoladowy z pralinami

Taki oto tort sprawiam sobie na...

image-0lh0yc1

Dodane przez: KuchniaPoli

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami. Za...

TORT BEZGLUTENOWY

Dodane przez: Gosia24

Tort bezglutenowy z malinami

Od kilku lat jestem na diecie bezglutenowej...

Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami

Dodane przez: liliwkuchni

Biszkopt czekoladowy z malinami

Tatuś miał imienny i mieli przyjść...

tort

Dodane przez: makowiec

Tort bezowy z malinami

Spróbujcie oryginalnego aromatu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE