Tort Czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

czekolada zawsze poprawia humor w tym torcie jej nie brakuje.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 24cm
    *7 jaj
    * 1szklanka mąki
    * 1 szklanka cukru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 2 łyżeczki dobrego kakao
    * 1 łyżka octu
    Biszkopt 20cm
    *5 jaj
    * 1szklanka mąki
    * 1 szklanka cukru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 2 łyżeczki dobrego kakao
    * 1 łyżka octu

    krem
    1 l śmietany 30 %
    * krem do śmietany malinowy dr.oetker
    * 2 łyżki cukru pudru
    czekolada Plastyczna
    300g czekolady białej
    100g czekolady ciemnej
    * 150g miodu płynnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Biszkopt
    Białka ubić na sztywno z cukrem do tego dodać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać żółtko i ocet miksując na najmniejszych obrotach. Wlać do formy nie smarując boków tylko wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 35 min w 180 stopniach
    krem malinowy:
    Ubić pół litra śmietany pod koniec ubiajania dodać krem malinowy dr.oetkera
    krem śmietankowy
    Ubić poł lita śmietany pod koniec dodać dwie łyżki cukru pudru i 4krople aromatu śmietankowego

  • 2. czekolada plastyczna
    300g czekolady białej roztopić w kąpieli wodnej i dodać 110g miodu
    wymieszać czekoladę z miodem i przełożyć na zwykłą kartkę z bloku nie na papier do pieczenia ponieważ czekolady nie pozbawi się tłuszczu. odłożyć na ok 3h po czym czekoladę zdjąć z kartki i wgnieść rękoma aż powstanie elastyczna mas zdjąć

    Czekolada plastyczną ciemna
    100g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodać 35g miodu i postępować dalej tak jak przy czekoladzie białej
  • 3. Biszkopty przekroić tak aby z każdego powstały 3 placki i przełożyć jedna część masa malinowa a druga śmietankowa . wierzch biszkoptów bardzo delikatnie posmarować śmietana żeby miała do czego przyklei się czekolada .
  • 4. czekoladę biała plastyczna podzielić na dwie części 1 troszkę większa i rozwałkować pokryć dwa biszkopty po czym mniejszy nałożyć na większy.
    Z ciemnej czekolady plastycznej wykonać dowolne ozdoby na tort. Ciasto schłodzić ok 5 h przed podaniem Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować