Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem do tego dodać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać żółtko i ocet miksując na najmniejszych obrotach. Wlać do formy nie smarując boków tylko wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 35 min w 180 stopniach
krem malinowy:
Ubić pół litra śmietany pod koniec ubiajania dodać krem malinowy dr.oetkera
krem śmietankowy
Ubić poł lita śmietany pod koniec dodać dwie łyżki cukru pudru i 4krople aromatu śmietankowego
2. czekolada plastyczna
300g czekolady białej roztopić w kąpieli wodnej i dodać 110g miodu
wymieszać czekoladę z miodem i przełożyć na zwykłą kartkę z bloku nie na papier do pieczenia ponieważ czekolady nie pozbawi się tłuszczu. odłożyć na ok 3h po czym czekoladę zdjąć z kartki i wgnieść rękoma aż powstanie elastyczna mas zdjąć
Czekolada plastyczną ciemna
100g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodać 35g miodu i postępować dalej tak jak przy czekoladzie białej
3.Biszkopty przekroić tak aby z każdego powstały 3 placki i przełożyć jedna część masa malinowa a druga śmietankowa . wierzch biszkoptów bardzo delikatnie posmarować śmietana żeby miała do czego przyklei się czekolada .
4.czekoladę biała plastyczna podzielić na dwie części 1 troszkę większa i rozwałkować pokryć dwa biszkopty po czym mniejszy nałożyć na większy.
Z ciemnej czekolady plastycznej wykonać dowolne ozdoby na tort. Ciasto schłodzić ok 5 h przed podaniem Smacznego
Komentarze