Tort czekoladowo-śmietankowy

4.5 (149 ocen)

Tort zrobiłam na urodziny męża. Wyglądał wyjątkowo.

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jajek, 1 szklanka i 2 Łyżki cukru pudru, łyżka octu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka i 2 łyżki mąki, cukier waniliowy
    Krem: 500ml śmietany 36%, 4 opakowania śmietan fixu, 7 łyżek cukru pudru, cukier waniliowy
    Do przełożenia tortu: dżem wiśniowy lub truskawkowy, do nasączenia wiśniówka
    Krem czekoladowy: 200g gorzkiej czekolady, 1/2 kostki masła, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, miąższ z laski wanilii
    Dekoracja: 200g pianki marshmallow, 0.5 kg cukru pudru, 3 łyżki wody, czerwony barwnik spożywczy, truskawki, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukerm waniliowym. Dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem oraz mąką. Pieczemy 50 min. w 150 C. Po wystudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Każdą z nich nasączając wiśniówką i smarujemy dżemem.
  • 2. Krem śmietankowy: śmietanę miksujemy dodając do niech śmietan fixy cukier waniliowy i cukier puder. Przekładamy pierwszy placek.
  • 3. Krem czekoladowy: Masło ucieramy. Czekladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. na parze ubijamy białka, do ubitych białek dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy żółtka. Odstawiamy do ostudzenia. Do utartego masła dodajemy powoli masę jajeczną, miąższ z laski wanilii oraz ostudzoną roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Gotowym kremem przekładamy tort , dekorujemy wierzch i boki tortu.
  • 4. Dekoracja: Piankę rozpuszczamy w kąpieli wodenj z łyzkami wody ( można dodać barwnik). Dodajemy połowę cukru pudru. mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę cukru pudru i zagniatamy podsypując mąka ziemniaczaną. Z gotowej masy tworzymy dekorcyjne róże lub inne dekoracje.
  • 5. Tort dekorujemy truskawkami, elementami z masy piankowej i kokosem.

Porady

Temperatura w lodówce nie powinna być wysoka ponieważ masa czekoladowa mocno stwardnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować