Wieniec drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dkg drożdży
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    2,5 szklanki maki
    1,2 szklanki cukru
    aromat pomarańczowy

Wieniec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy dodajemy łyżeczkę cukru i maki rozrabiamy do konsystencji śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mleko,cukier i jajka rozmącamy dodajemy wyrośnięte drożdże make i na koniec gorący stopiony tłuszcz.
    ciasto odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia i uwaga wstawiamy do zimnego piekarnika!!!
    Po osiągnięciu temperatury 180 stopni pieczemy 45 minut.
    Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest wyrośnięte.

Porady

Możemy udekorować lukrem,cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem jeśli placek jest z jabłkami lub zrobić kraszankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy