Tort cytrynowy z masą cukrową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

pyszny tort z kremem maślanym o smaku cytrynowym z masą cukrową

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    0.5 szkl cukru
    0.5 szkl mąki
    1łyżka proszku do pieczenia
    Krem
    400g masła
    1.5 szkl cukru pudru
    4 żółtka
    1 cytryna
    Masa cukrowa
    4łyżki żelatyny
    100g glukozy w proszku
    0.5 szkl wody
    400g cukru pudru
    barwnik
    dżem brzoskwiniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort cytrynowy z masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt
    Jajka ubić na puszystą piane z cukrem dodać mąke z proszkiem do pieczenia. Piec około 20 min w 180-200 stopniach.
    Po ostudzeniu podzielić na pół . Srodek wysmarować dżemem.
    2.Krem
    Masło ucierać na miekką puszystą mase. Dodać połowe cukru pudru cały czas ucierając dodać żółtka ucierać około 4 minut dodać reszte cukru dalej ucierać na koniec dodać wyciśniety sok z cytryny. wyłożyć połowe kremu na dżem przykryć drugą warstwą biszkoptu . Resztą kremu wyłożyć wierzch tortu i boki .
    3. Masa cukrowa
    zimna wode połaczyć z żelatyną odstawić do zgetnienia. Miseczke wstawić do kąpieli wodnej do rospuszczenia żelatyny uważać by nie zagotować. Dodać glukoze dobrze wymieszać. Wylać do miski z cukrem pudrem i wyrabiać dodając cukier puder. Mase rozwałkować wyłożyć na tort dowolnie ozdobić.

Porady

Smak masy można zmieniać zamiast cytryny dodać kakao rozdrobniona mase wiśniową, brzoskwiniową malinową itd. średnia tortownica. Pilnować by nie zagotować żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować