Tort cytrynowo-borówkowy

4.5 (188 ocen)

Połączenie borówek i cytryn rewelacyjnie smakuje, dlatego też użyłam ich do zrobienia tortu urodzinowego dla mojego kochanego Dziadziusia :) I powiem Wam, że tort był naprawdę pyszny!

Składniki:

  • Biszkopt cytrynowy:
    6 jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 3 cytryn
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

    Krem cytrynowy:
    500 g serka mascarpone
    3-4 łyżki cukru pudru
    150 g miękkiego masła
    skórka otarta z 3 cytryn
    sok wyciśnięty z 2 cytryn

    Krem borówkowy:
    250 g serka mascarpone
    50 g miękkiego masła
    1-2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka borówek (jagód)

    Dodatkowo
    1 szklanka borówek (jagód)
    2 łyżki wódki z mirabelek lub inny alkohol
    3 łyżki cukru
    listki mięt
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort cytrynowy

Tort cytrynowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier i żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Przygotowujemy krem cytrynowy. Serek ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Powstały krem łączymy z sokiem i skórką z cytryn - dokładnie mieszamy.
  • 3. Przygotowujemy krem borówkowy. Serek ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Borówki rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę i łączymy z powstałym kremem.
  • 4. 3 łyżki cukru rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, dodajemy 2 łyżki wódki z mirabelek lub inny alkohol i dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty. Każdy z blatów nasączamy powstałym ponczem. Jeden z blatów układamy na dnie tortownicy i rozsmarowujemy na nim 3/4 kremu borówkowego. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy na nim część kremu cytrynowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i odstawiamy na lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy. Jego wierzch i boki smarujemy cienką warstwą kremu cytrynowego. Pozostały krem cytrynowy przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki nr 125 dekorujemy boki tortu. Tylką w kształcie otwartej gwiazdy dekorujemy brzeg wierzchu tortu. Pozostałym kremem borówkowym tworzymy napis. Tort dowolnie dekorujemy borówkami i listkami mięty. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Porady

Należy pamiętać, że krem na bazie serka serka mascarpone nie jest tak sztywny jak krem maślany, więc dekoracje nie będą tak precyzyjne jak w przypadku kremu maślanego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować