1.Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przesianą mąkę i ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25 min.
Krem:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, drugą połowę mleka mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż powstanie masa budyniowa. Masę schładzamy. Margarynę ucieramy dodając partiami masę budyniową. Z ciasta wykrawamy kształt buta. Następnie ciasto przekrawamy na dwie części. Otrzymujemy wtedy cztery blaty, które smarujemy kremem i posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto dekorujemy żółtą masą marcepanową, którą rozwałkujemy na cukrze pudrze. Do dekoracji użyłam również gotowej rybki marcepanowej oraz perełek marcepanowych.
Porady
Ciasto można nakropić sokiem z cytryny lub alkoholem np. rumem.
Komentarze