Tort but.

0 (0 ocen)

Tort ten wykonałam na urodziny jednego z moich synów.

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    5 łyżek mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy

    1 puszka brzoskwiń

    Krem:
    5 żółtek
    0,5 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek cukru
    50 dag masła

    żółta masa marcepanowa
    zielone perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort but. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przesianą mąkę i ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25 min.

    Krem:
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, drugą połowę mleka mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż powstanie masa budyniowa. Masę schładzamy. Margarynę ucieramy dodając partiami masę budyniową. Z ciasta wykrawamy kształt buta. Następnie ciasto przekrawamy na dwie części. Otrzymujemy wtedy cztery blaty, które smarujemy kremem i posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto dekorujemy żółtą masą marcepanową, którą rozwałkujemy na cukrze pudrze. Do dekoracji użyłam również gotowej rybki marcepanowej oraz perełek marcepanowych.

Porady

Ciasto można nakropić sokiem z cytryny lub alkoholem np. rumem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować