Babka

  • wyświetlono: 404 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babka nie tylko na Wielkanoc, jest bardzo puszysta i można ją długo przechowywać.

matuszczakasia

Składniki

7 jaj
0,5 szklanki oliwy
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
1 łyżka kakao

margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

polewa czekoladowa do polania babki (może być czarna i biała)
wiórki kokosowe lub mielone orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Babka

  • Babki wielkanocne1. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do tego dodajemy stopniowo oliwę i ocet. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę tortową i ziemniaczaną z dodatkiem proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, które delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką. 1/5 ciasta mieszamy z przesianym przez sitko kakao i łyżką wykładamy na wierzch białego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stopniach C przez 60 min.
    Po wystygnięciu babki wyciągamy ją z formy przewracając formę do góry dnem. Babkę dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Babka serowa

Dodane przez: daga19888

Babka serowa

Pyszna i lekka babka serowa

babka

Dodane przez: izaa_a

babka...

szybki sprawdzony przepis

Babka :)

Dodane przez: Misia1730

Babka piaskowa :)

Najlepszy przepis jaki mam na babkę...

babka marchewkowa

Dodane przez: ilka

babka marchewkowa

Wilgotna babka z dodatkiem marchewki....

BABKA

Dodane przez: sylwiaszymon

BABKA

Jak byłam mała robiłam ją zawsze...

image-0ng89qb

Dodane przez: poezjasmaku

BABKA-CYTRYNOWA

BABKA Z DODATKIEM ALKOCHOLU I CYTRYNY

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE