TORT BRZOSKWINIOWY W PTASIM TOWARZYSTWIE

5 (151 ocen)

  • 60 min

coś dla osób lubiących słodkości

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    8 jaj

    1 szk. cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    2 łyżki kakao

    6 łyżek zimnej wody

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:

    1 opakowanie kremu karpatkowego

    0,5 l mleka

    1 kostka margaryny

    DODATKI:

    1 opakowanie waniliowego Ptasiego mleczka

    1 puszka brzoskwiń

    2 galaretki brzoskwiniowe

    1 opakowanie rurek waflowych
    POLEWA:

    2 łyżki margaryny KASIA

    4 łyżki cukru

    2 łyżki kakao

    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort brzoskwiniowy w ptasim towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Białka ubijamy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy żółtka, następnie wodę.

    Na koniec mąkę, proszek do pieczenia i kakao - mieszamy ze sobą

    i wsypujemy małymi

    ilościami do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką.

    Wymieszane ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm

    i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

    Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa krążki.
  • 2. KREM:Krem przygotowujemy według przepisu.

    Następnie ostudzony krem ucieramy z KASIĄ.
  • 3. Obie galaretki przygotować w 3 szklankach wody, ostudzić i odstawić do stężenia.
  • 4. POLEWA: Wszystko wkładamy do rondla, podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając aż do połączenia składników.

    Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • TORT BRZOSKWINIOWY W PTASIM TOWARZYSTWIE 5. PRZEŁOŻENIE TORTU:

    Na spód tortownicy wkładamy pierwszy krążek tortu,

    wkoło tortownicy ustawiamy przekrojone na pół rurki waflowe.

    Smarujemy pierwszy placek masą, następnie w koło na przemian

    układamy ptasie mleczko, a po miedzy nimi pokrojone brzoskwinie,

    całość zalewamy tężejącą galaretką (!).

    Na drugą część ciasta wykładamy drugą część masy i następnie przykrywamy

    całe ciasto tak żeby masa była na galaretce.

    Smarujemy wierzch kremem, polewamy ciasto polewą i dekorujemy wg uznania.

    Cały tort wstawiamy na noc do lodówki, żeby doszedł do siebie:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować