Tort "Bieluch"

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Pyszny, lekki tort, idealny na gorące dni. Wspaniale prezentuje się udekorowany białym kremem, dlatego z powodzeniem można przygotować go na komunię, rocznicę ślubu bądź inne rodzinne uroczystości.

  • 60 min

Składniki:

  • 1. Biszkopt
    - 6 jajek
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - opakowanie cukru waniliowego
    - szczypta soli
    2. Słoik powideł śliwkowych (kwaśnych)
    3. Opakowanie gotowego waniliowego kremu do tortów
    4. Mleko i masło (ilość w zależności od wielkości opakowania kremu)
    4. Ananas i/lub brzoskwinie w puszce
    5. Opakowanie biszkoptów
    6. Opakowanie wiórek kokosowych
    7. Posypka do dekoracji (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Powidła

Tort "bieluch" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrywanie tortu warstwą kremu waniliowego 1. Przygotować ciasto: oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w wysokim naczyniu, aby dobrze się ubijały. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dalej, stopniowo dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Gdy jajka uzyskają pulchną konsystencję, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Delikatnie połączyć.
    Biszkopt piec w tortownicy, ok. 40 min. w temp.180-190 st.C.
    Przygotować krem do tortów zgodnie z opisem na opakowaniu. Wstawić do lodówki.
  • Wygląd warstw tortu przed wyłożeniem pokruszonego biszkoptu 2. W między czasie wyjąć biszkopty z opakowania, ułożyć na stolnicy (lub na dużej desce) i lekko skropić je wodą z odrobiną cytryny, aby nie były zbyt twarde. Ananasy odsączyć i pokroić w małe kawałki.
    Gdy biszkopt będzie upieczony, odczekać aż ostygnie, następnie przeciąć go na 2 równe części. Dolną wyłożyć dno tortownicy, górną część pokruszyć i w dowolnym naczyniu odstawić na bok. Wyjąć krem z lodówki. Przystąpić do układania warstw tortu w następującej kolejności: biszkopt - powidła - ananasy- krem - biszkopty - powidła - ananasy- krem.
  • Powidła i ananasy na pokruszonej warstwie biszkoptu 3. Następnie wyłożyć ciasto pokruszonym biszkoptem, resztą powideł i ananasami. Pozostałą ilością kremu wyłożyć górę i boki ciasta i posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec ciasto udekorować pozostałymi owocami oraz dowolną posypką. Tort wstawić do lodówki.

Porady

1. Jeśli ma to być tort np. na komunię czy ślubną uroczystość - do dekoracji najlepiej użyć perłowych kuleczek. Jeśli dla dzieci - kolorowej posypki. 2. Należy tak podzielić ilość ananasów (lub brzoskwiń) na kolejnych warstwach tortu, aby trochę owoców pozostało na koniec do dekoracji. 3. Aby tort uzyskał świeży smak i nie był mdły - najlepiej użyć kwaśnych powideł. 4. Dla lepszego efektu końcowego radzę przygotować tort dzień wcześniej. 5. W trakcie układania warstw tortu oraz podczas jego dekorowania zdjąć boczną część tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Śliwki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować