Bieluch

4.48 (179 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mamy. W mojej rodzinie go uwielbiają:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 płaskie łyżki kartoflanki
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka octu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    Masa:
    1/2 litra śmietany 30%
    4 serki bieluchy
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bieluch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Najpierw ubić pianę z pięciu białek, dodawać po trochu cukru nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Mąkę dodajemy wraz maką kartoflaną oraz proszkiem do pieczenia malymi porcjami i mieszamy razem z pozostałymi produktami. Na koniec dodajemy oliwę oraz ocet i mieszamy. Wylewamy na brytfankę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach celcjusza.
    Upieczony biszkopt przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Śmietanę ubijamy. Po ubiciu dodajemy po trochu serki bieluchy nadal miksująć. Na koniec dodajemy do miksującej masy lekko stężałą galaretkę.
    Wykładamy na placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować