Tort Barbie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pierwszy raz wykonywałam tort z lalką - wydawało mi się barierą nie do przeskoczenia. Okazuje się, że jest to super zabawa i coraz częściej mam chęć, aby pobawić się kształtami tortów. W tym wypadku pomogła mi gotowa babka piaskowa, która położona na wierzch, nadała sukience zaokrąglony kształt.
Ten tort polecam szczególnie, ponieważ w jego skład weszła uwielbiana przez dzieci galaretka.
Motylki do ozdobienia sukienki były zamawiane z internetu - specjalnie do wykonania tortu.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT BIAŁY:
    - 3 jajka;
    - 3/4 szkl. cukru;
    - 3/4 szkl. mąki;
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    BISZKOPT RÓŻOWY:
    - 3 jajka;
    - 3/4 szkl. cukru;
    - 3/4 szkl. mąki;
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - różowy barwnik spożywczy w proszku.

    NADZIENIE:
    - 400ml śmietanki 30%;
    - 40g cukru;
    - 6 listków żelatyny;
    - 3 kolory galaretek.

    KREM DO DEKORACJI:
    - 300g margaryny lub masła;
    - 3 czubate łyżki cukru pudru;
    - sok z cytryny do smaku;
    - różowy i fioletowy barwnik spożywczy.

    ORAZ:
    - gotowa babka piaskowa;
    - dżem borówkowy;
    - opłatek w kształcie motylków.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort lalka Desery

Tort barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty wykonujemy w podobny sposób: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Na końcu mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Do jednego z biszkoptów dodajemy barwnik. Masę wlewamy osobno do dwóch okrągłych form (o średnicy około 15-17cm). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i wyjmujemy z formy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy osobno w 250 ml wody i wylewamy na trzy płaskie formy lub głębokie talerze. Chłodzimy do stężenia.
  • barbie żelatyna 3. NADZIENIE
    Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 7 minut. W tym czasie szybko ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem. Odciskamy żelatynę, podgrzewamy w mikrofalówce w żaroodpornej miseczce przez 15 sekund (nie może się zagotować!) lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Studzimy (szybko mieszając przez ok minutę).
    Do miseczki z żelatyną dodajemy kilka łyżek śmietany, mieszamy, a następnie dodajemy do reszty ubitej śmietany. Mieszamy i wkładamy na krótką chwilę do lodówki.
  • 4. Biszkopty i babkę przekrawamy na pół. W środku każdego biszkopta wykrawamy okrąg za pomocą filiżanki. Układamy na przemian: biały biszkopt, różowy biszkopt, spód babki piaskowej, biały biszkopt, różowy biszkopt i na górze wierzch babki piaskowej. Każdy placek ciasta możemy skropić wodą w ramach nasączenia.
  • barbie galaretka 5. Biszkopty i babkę przekładamy po kolei: cienko - dżemem i grubo - masą śmietanową. Na śmietanę każdorazowo wykładamy po porcji wszystkich galaretek. Resztą śmietany smarujemy boki tortu. Wkładamy do lodówki, aby ciasto stężało.
  • 6. DEKORACJE
    Lalkę okręcamy folią spożywczą i umieszczamy w torcie.
    Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy w misce. Gdy zwiększy swoją objętość i stanie się jasną masą, dodajemy stopniowo cukier puder (najlepiej przesiany) zmniejszając zarazem obroty miksera. Na końcu dodajemy ulubioną ilość soku wyciśniętego z cytryny.
    Od masy odejmujemy 1/4 i przekładamy do innej miseczki. Większą część masy mieszamy z różowym barwnikiem, mniejszą porcję mieszamy z fioletowym barwnikiem. Gotową masą dekorujemy tort za pomocą rękawa cukierniczego i ulubionych tylek.
    Sukienkę lalki dekorujemy na końcu motylkiem z opłatka. Tort chłodzimy.

Porady

UWAGA! Pracę nad tortem rozkładamy na dwa dni! Najlepiej, jeśli przełożone masą biszkopty zostawimy w lodówce na noc, a dekoracje wykonamy dopiero następnego dnia! Do czasu przygotowania tortu nie włączyłam czasu schładzania w lodówce, ponieważ jest to sprawa indywidualna! Tort wyjmujemy z lodówki na 20-30 minut przed podaniem, aby masa z margaryny nieco zagrzała się i zmiękła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować