W jednym misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek,do pieczenia, sodę, cynamon.
W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem.
Połączyć zawartość obu misek, dodać marchewkę, orzechy, rodzynki wymieszać łyżką.
Głęboka miskę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st.C przez 60-70 minut, lub aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wystudzić w formie.
2.Krem:
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, cukier waniliowy sok z cytryny i śmietan fixy. 1/3 kremu zabarwić na różowo barwnikiem lub sokiem z buraka. A pozostałą śmietanę wymieszać z bakaliami.
3.Ciasto przekroić na 4 blaty i przełożyć białą bitą śmietaną z bakaliami. W czubek tortu wetknąć lalkę (z lalki wyjąć nogi aby łatwej można było ją umieścić w torcie) tak jak na zdjęciu. Cały tort udekorować różowym kremem zaczynając od gorsetu dla lalki. Suknię można udekorować jadalnymi srebrnymi cukierkami.
Porady
Do przełożenia tortu można użyć dowolnego kremu np. budyniowego.
Komentarze