Rogaliki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączone ze sobą dwie receptury wspaniale komponują się w jedno. Proste i smaczne , do dzielenia się z bliskimi , oraz własnej przyjemności.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 40 rogalików:
    -125g masła
    -125g margaryny
    -3 szklanki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -6 dag świeżych drożdży
    -1 łyżeczka cukru pudru
    -2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    -2 łyżeczki cukru waniliowego
    -2 żółtka
    -coś do nadzienia np. powidła, ser biały ,krem czekoladowy

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy kwaśną śmietaną (robimy rozczyn). Do miski wsypujemy mąki , dodajemy masło i margarynę , całość siekamy nożem. Do masy dodajemy cukier waniliowy , cukier puder , żółtka i rozczyn.Wyrabiamy ciasto i zostawiamy w lodówce na około 2 godziny (najlepiej całą noc).Odstawione ciasto rozwałkowujemy ,tworząc duże koła i wycinamy z nich trójkąty ,oraz zawijamy wraz z nadzieniem.
    Możemy posmarować je roztrzepanym białkiem . Pieczemy w temp. 190ºC od 15 do 20 min.

Porady

Rogaliki można obsypać cukrem pudrem lub cukrem "biała rafinada"(grubym cukrem sypie się przed pieczeniem). Do nadzienia twarogowego warto dodać łyżeczkę budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) oraz cukier waniliowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy