Kotlety z mielonego okonia z kalafiorem i sałatką ziemniaczaną

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wyjątkowa potrawa na rodzinny obiad .

  • 45 min

Składniki:

  • 1.Mielone z okonia składniki:
    -filet z okonia
    -pęczek koperku
    -sól i pieprz
    -pół bułki namoczonej w mleku
    -pół pokrojonej małej cebulki
    -2 przeciśnięte ząbki czosnku
    -olej
    -bułka tarta
    -vegeta
    2.Kalafior z sosem składniki:
    -jeden kalafior
    -sól i pieprz
    -śmietana słodka 30%
    -pół szklanki płatków migdałowych
    -pół łyżeczki mąki pszennej
    3.Sałatka ziemniaczana składniki:
    -kilka młodych ziemniaków
    -sól ,pieprz
    -4 rzodkiewki
    -2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    -pół łyżeczki chrzanu tartego
    -cebulka zielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z mielonego okonia z kalafiorem i sałatką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z okonia zmielić , dodać posiekany koperek ,przeciśnięty czosnek , pokrojoną cebulę ,sól i pieprz do smaku , bułkę namoczoną w mleku oraz pół łyżeczki vegety. Wymieszać wszystko razem ,formować kotlety , następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    2.Kalafior kroimy na różyczki potem płuczemy i gotujemy na parze do miękości.
    W osobnym garnku podsmażamy płatki migdałowe , gdy się przyrumienią dodajemy śmietany w takiej ilości , aby je przykryła. Następnie dodajemy pół łyżeczki mąki ,wszystko mieszamy i zagotowujemy do uzyskania lekko gęstego sosu.Przyprawić sos do smaku.
    3.Ziemniaki obieramy , płuczemy oraz gotujemy w osolonej wodzie do miękości. Następnie kroimy rzodkiewkę w plasterki , drobno siekamy cebulkę , potem w osobnej misce mieszamy śmietanę z chrzanem. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy rzodkiewkę, cebulkę, sól i pieprz do smaku oraz sos chrzanowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować