Kotlety z mielonego okonia z kalafiorem i sałatką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z okonia zmielić , dodać posiekany koperek ,przeciśnięty czosnek , pokrojoną cebulę ,sól i pieprz do smaku , bułkę namoczoną w mleku oraz pół łyżeczki vegety. Wymieszać wszystko razem ,formować kotlety , następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
2.Kalafior kroimy na różyczki potem płuczemy i gotujemy na parze do miękości.
W osobnym garnku podsmażamy płatki migdałowe , gdy się przyrumienią dodajemy śmietany w takiej ilości , aby je przykryła. Następnie dodajemy pół łyżeczki mąki ,wszystko mieszamy i zagotowujemy do uzyskania lekko gęstego sosu.Przyprawić sos do smaku.
3.Ziemniaki obieramy , płuczemy oraz gotujemy w osolonej wodzie do miękości. Następnie kroimy rzodkiewkę w plasterki , drobno siekamy cebulkę , potem w osobnej misce mieszamy śmietanę z chrzanem. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy rzodkiewkę, cebulkę, sól i pieprz do smaku oraz sos chrzanowy.
Komentarze