Tort ananasowy

  • wyświetlono: 4303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Pieczenie ciast lubię od dziecka. A torty to moja specjalność. Piekę dla rodziny i przyjaciół. Cieszę się, gdy moje wypieki wszystkim smakują.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Justyna Grzegorzewska, Gardeja

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szkl. mąki ziemn.
1 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 szklanka mleka
1 duża puszka ananasów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 op. cukru waniliowego
1 szklanka cukru
6 żółtek
kostka margaryny

Do dekoracji:
cukrowe kwiatki i perełki, plastry pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Tort ananasowy

  • Tort ananasowy1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 °C.
  • 2. Masa: mleko gotujemy. Szklankę soku z ananasa mieszamy z resztą składników, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ostudzoną masę ucieramy z margaryną.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na trzy krążki i przekładamy masą. Ananasy drobno kroimy i wkładamy w środek tortu. Tort wyrównujemy masą i dekorujemy
    kleksami masy, owocami, perełkami i kwiatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciebiszkoptmasa anansowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada wiśniowa z musem kawowo-czekoladowym

Dodane przez: martynaprzewlocka

Rolada wiśniowa z musem kawowo-czekoladowym

Pyszny deser z wiśniami oraz rozpływającym...

Czekoladowy deser w chmurach

Dodane przez: mysza75

Czekoladowy deser w chmurach

Deser który jest prosty i rozpływa...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...