Tort ananasowo - pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych. Ten tort zrobiłam mamie na urodziny, jest pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - biszkopt:
    6 jajek, a właściwie:
    – 6 białek
    – 6 żółtek
    1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru (170 g)
    1 szklanka (o poj. 250 ml) pszennej mąki tortowej tj. typ 400 lub 450 luźno wsypana bez ubijania (170 g)
    opcjonalnie:
    – ekstrakt waniliowy czy inne aromaty, których potrzebujemy np. z myślą o torcie
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa:
    słoik dżemu pomarańczowego,
    500 ml śmietany 30% lub 36%,
    2 śmietan fixy,
    puszka ananasa w krążkach,
    ok. 3 łyżek cukru pudru,
    2 łyżeczki cukru,
    ok. 5 łyżek gorącej, przegotowanej wody,
    wiórki kokosowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Tort ananasowo - pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 170 st. C. Rozbijam jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc je na białka i żółtka. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo połowę z odmierzonego cukru –wsypując go, cały czas miksuję. Ubijam tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. W osobnej misce do żółtek wsypuję resztę cukru. Dodaję pianę z białek i delikatnie łączę obie masy –najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko na ubite jajka i delikatnie mieszam –szpatułką lub łyżką, a od biedy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto delikatnie przelewam do przygotowanej blachy, wstawiam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piekę przez jakieś 30 minut na drugiej półce od dołu bez termoobiegu, tj. w funkcji grzanie góra-dół.
  • 2. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fixy oraz pod koniec cukier puder do smaku.
    Z puszki wyjmujemy ananasa, a do syropu dodajemy cukier oraz gorącą wodę.
  • image-0qql6go 3. Biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszą nasączamy i smarujemy dżemem. Drugą nasączamy i smarujemy masą śmietanową. Trzecią nasączamy, smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej. Boki tortu lekko smarujemy masą śmietanową i wraz z górą tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Górę tortu dekorujemy plastrami ananasa.

Porady

Biszkopt dobrze jest zrobić dzień wcześniej - łatwiej się kroi. Tort chłodzimy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować