Tort Ambasador

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Ten tort jest przepyszny! Posmakuje niejednemu łasuchowi!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 2 łyżki wody
    - 6 łyżek cukru
    - 6 łyżek mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 opakowanie proszku do pieczenia

    Masa:
    - 2 kostki masła
    - 1 litr mleka ( nie pełny)
    - 8 żółtek
    - cukier waniliowy
    - 2 szklanki cukru
    - 8 łyżek mąki krupczatki
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - tabliczka białej czekolady
    - puszka brzoskwiń w zalewie
    - orzechy (15 dag lub według uznania)
    - 2 łyżki kakao
    - migdały w płatkach ( pół opakowania)


    Na wierzch:
    - puszka brzoskwiń w zalewie
    - 2-3 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt:przygotować dużą tortownicę. Białka oziębić 2 łyżkami wody i ubijać wsypując stopniowo cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku lekko mieszając. Na końcu dodać mąkę. Piec około 30-40 minut.
  • 2. Odlać szklankę mleka, a resztę zagotować. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem i dodać 8 łyżek mąki krupczatki (stopniowo po 1 łyżce) - wlac pozostawione mleko, żeby nie było zbyt gęste ( szklankę).
    Na gotujące się mleko wlać utartą masę z żółtek i mąki. Często mieszając gotować około 15 minut do uzyskania budyniu. Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Utrzeć 2 kostki masła i dodać ostudzony budyń. Masę podzielić na połowę. Do jednej dodać około 2 łyżki kakao ( w zależności od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać), pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę, pokrojone orzechy - delikatnie wymieszać. Do drugiej dodać pokrojoną w kosteczkę białą czekoladę, pokrojone drobno brzoskwinie i migdały - delikatnie wymieszać.
  • 4. Wcześniej upieczony blat biszkoptowy posmarować ciemną masą i delikatnie wygładzić. Następnie wyłożyć jasną masę. Na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie - na środku cała połówka brzoskwini i naokoło niej ćwiartki.
    Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami zalać tort.
    Odstawić na cała noc do lodówki.
    Przed podaniem można udekorować odrobiną bitej śmietany i starta czekoladą.
    Smacznego!

Porady

Przepis odpowiedni do dużej tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować