Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt:przygotować dużą tortownicę. Białka oziębić 2 łyżkami wody i ubijać wsypując stopniowo cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku lekko mieszając. Na końcu dodać mąkę. Piec około 30-40 minut.
2.Odlać szklankę mleka, a resztę zagotować. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem i dodać 8 łyżek mąki krupczatki (stopniowo po 1 łyżce) - wlac pozostawione mleko, żeby nie było zbyt gęste ( szklankę).
Na gotujące się mleko wlać utartą masę z żółtek i mąki. Często mieszając gotować około 15 minut do uzyskania budyniu. Odstawić do wystygnięcia.
3.Utrzeć 2 kostki masła i dodać ostudzony budyń. Masę podzielić na połowę. Do jednej dodać około 2 łyżki kakao ( w zależności od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać), pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę, pokrojone orzechy - delikatnie wymieszać. Do drugiej dodać pokrojoną w kosteczkę białą czekoladę, pokrojone drobno brzoskwinie i migdały - delikatnie wymieszać.
4.Wcześniej upieczony blat biszkoptowy posmarować ciemną masą i delikatnie wygładzić. Następnie wyłożyć jasną masę. Na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie - na środku cała połówka brzoskwini i naokoło niej ćwiartki.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami zalać tort.
Odstawić na cała noc do lodówki.
Przed podaniem można udekorować odrobiną bitej śmietany i starta czekoladą.
Smacznego!
Komentarze