Truskawkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki rozmrozić, przekroić na ćwiartki i pozostawić do odcieknięcia.
1,5 kostki masła włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Następnie pokruszyć drobno herbatniki i wymieszać z rozpuszczonym masłem ( dodawać pokruszone herbatniki aż do uzyskania zwartej masy). Posmarować tortownicę olejem (dużą prostokątna lub dużą okrągłą). Włożyć masę z herbatników i dobrze docisnąć do dna.
2.Do dużej miski lub garnka wbić całe jajka, wrzucić ser i wlać sok z cytryny. Następnie zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. w osobnej misce utrzeć pozostałe masło z cukrem (kostka masła). Dodać do masy twarogowej i wymieszać. Dodać paczkę rodzynek i delikatnie wymieszać. Nałożyć na herbatnikowy spód.
Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.
3.Sernik piec około 1 godziny i 15 minut w 180 st. - do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Po ostygnięciu cista, wyjąc je z formy. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko. Posmarować boki ciasta konfiturą i obłożyć uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Porady
Do wykonania ciasta można użyć prostokątnej lub okrągłej tortownicy.
Komentarze