Truskawkowy sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wprost rozpływa się w ustach!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - pół paczki mrożonych truskawek
    - 2 i 1/2 kostki masła
    - około 60 dag herbatników
    - 6 jajek
    - 1 kg mielonego twarogu
    - 7-8 łyżek soku z cytryny
    - 2 łyżki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - około 40 dag cukru
    - paczka rodzynek
    - płatki migdałowe
    - kilka łyżek konfitury brzoskwiniowej lub morelowej
    - olej

Truskawkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozmrozić, przekroić na ćwiartki i pozostawić do odcieknięcia.
    1,5 kostki masła włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Następnie pokruszyć drobno herbatniki i wymieszać z rozpuszczonym masłem ( dodawać pokruszone herbatniki aż do uzyskania zwartej masy). Posmarować tortownicę olejem (dużą prostokątna lub dużą okrągłą). Włożyć masę z herbatników i dobrze docisnąć do dna.
  • 2. Do dużej miski lub garnka wbić całe jajka, wrzucić ser i wlać sok z cytryny. Następnie zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. w osobnej misce utrzeć pozostałe masło z cukrem (kostka masła). Dodać do masy twarogowej i wymieszać. Dodać paczkę rodzynek i delikatnie wymieszać. Nałożyć na herbatnikowy spód.
    Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.
  • 3. Sernik piec około 1 godziny i 15 minut w 180 st. - do uzyskania ładnego rumianego koloru.
    Po ostygnięciu cista, wyjąc je z formy. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko. Posmarować boki ciasta konfiturą i obłożyć uprażonymi płatkami migdałowymi.

    Smacznego!

Porady

Do wykonania ciasta można użyć prostokątnej lub okrągłej tortownicy.

Komentarze

Podobne przepisy