Tort "Ambasador"

  • wyświetlono: 1529 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy. Z małymi modyfikacjami odnośnie ilości poszczególnych składników powstało pyszne ciasto.

Joanna Tokarz

Składniki

Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm

Biszkopt:
7 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
7 łyżek mąki ziemniaczanej
7 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
4 żółtka
1/2l mleka
300g cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
500g masła lub margaryny
2 łyżeczki żelatyny
2 kieliszki spirytusu

Dodatkowo:
100g płatków migdałów
100g orzechów włoskich (posiekanych)
100g rodzynek np sułtańskich
1/2 szklanki kakao
1 puszka brzoskwiń
1 cytryna
1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g)
2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort "Ambasador"

  • Biszkopt1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po odrobinie cukru oraz żółtka i cały czas ubijać. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem blaszkę i piec w temp. 180st C do suchego patyczka (ok 30-35minut). Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
    Galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Krem2. Żółtka ucieramy z połową cukru, mąką oraz budyniem waniliowym. Mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Do gotującego się wlewamy masę jajeczną i mieszamy cały czas by się nie przypaliło aż do momentu ponownego zagotowania. Studzimy.
    Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej.
    Masło (lub margarynę) ucieramy dodając po odrobinie przestudzonego budyniu, a następnie rozpuszczoną żelatynę i spirytus.
  • Kremy3. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny oraz pokrojone owoce brzoskwiń.
    Drugi krem przygotowujemy dodając do niego kakao oraz bakalie.
  • Przełożenie4. Przełożenie:
    Pierwszy blat biszkoptu- 2/3 masy owocowej- drugi blat biszkoptu- masa bakaliowa- biszkopty- pozostała część masy owocowej- galaretka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylatortCiastoświętaz krememambasadorz galaretkąz brzoskwiniamiprzepisy Mamy

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magdalena Faltyn

Ciasto Ambasador

Odkąd pamiętam w moiim rodzinnym...

Ambasador z mascarpone

Dodane przez: anjaa

Ciasto Ambasador z mascarpone

Na słodko, ciasto Ambasador w mojej...

image-0qsc8l0

Dodane przez: luminaluniblog

Ciasto Ambasador

Jest to jedno z najpyszniejszych...

Ambasador

Dodane przez: joanna74

Ciasto Ambasador

Przepis na to ciasto znalazłam...

Ambasador

Dodane przez: PatiGotuje

Ciasto Ambasador

Dość nietypowe ciasto. Połączenie...

przekładaniec z winogronami

Dodane przez: Bożena Z.

Ambasador-przekładaniec z winogronami

lekki rzezki delikatny i smaczy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE