Tort

  • wyświetlono: 259 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort idealny dla osób które lubią słodkości a przede wszystkim lubią bawić się formą i kształtem przygotowania. Dostałam go od swojej mamy i na pewno przekaże go swojej córce w przyszłości. Smakuje wszystkim i jest dobry na każdą okazję nie tylko na urodziny .

  • 100min

Składniki

Ciasto:

4 jajka
szklanka cukru
szklana mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Krem

500 ml mleka
1/2 szklanki cukru pudru
3 budynie śmietankowe na 0,5 litra mleka
5 łyżek kakao
kostka masła
Wiśnie

Ozdoby w zależności od pomysłów np.

groszki czekoladowe , kolorowe czekoladowe cukierki
kwiatki z cukru
rurki
biszkopty podłużne
lukier( masło zmiksowane z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym )

Sposób przygotowania przepisu:

Tort

  • 1. Gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy 3/4 szklani i rozpuszczamy w nim budyń wraz z cukrem. Resztę mleka wlewamy do rondelka i czekamy az się zagotuje. po zagotowaniu wlewamy wcześniej zmieszany budyń z cukrem i mieszamy aż do uzyskana w miarę gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia w zimne miejsce.

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym az do momentu uzyskania ładnej masy. Do ubitej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną , pszenną oraz proszek do pieczenia . Ubijamy tylko chwilkę aż do momentu połączenia się składników. Wlewamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut .

    Po upieczeniu ciasto odstawiamy do zimnego miejsca aby ostygło. W między czasie robimy krem . Miksujemy masło do momentu az będzie miało delikatną konsystencję czyli do momentu spienienia. Do masła partiami dodajemy budyń i miksujemy na gładka mase . Po całkowitym połączeniu budyniu z masłem dodajemy cukier puder i miksujemy a następnie kakao . Cukru i kakaa możemy dodać więcej w zależności od tego czy ma być bardziej słodki krem czy mnie.

    Z ciasta po wystygnięciu wycinamy dowolny kształt w moim przypadku był to kształt samochodu który wyciełam z wcześniej przygotowanego szablony z tektury. Po wycięciu ciasto kroimy na trzy części abyśmy mogli go przełożyć kremem . Kładziemy pierwsza warstwę ciasta i na to warstwę kremy następnie wiśnie i kolejna warstwa ciasta i znowu warstwa kremu i na to ostatnia warstwa ciasta i na samą górę warstwa kremu ładnie formujemy i gładzimy krem aby nasz tort ładnie i estetycznie wyglądał.

    Ostatni etap to dekoracja tortu w moim przypadku na sama górę dałam czerwony lukier przygotowany z masła i cukru pudru oraz barwnika spożywczego , dookoła ułożyłam draże orzechowe , koła obłożone są pustymi rurkami.

    Taki tort na pewno zadowoli niejedno dziecko które jest fanem samochodów.

Porady

Jeżeli mamy możliwość to proponuję budyń ugotować dzień prędzej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Bardzo smaczny i efektowny tort...

tort dla mojej mamci

Dodane przez: anna33

tort

Jest to tort na 50-lecie urodzi...

Tort Tęczowy

Dodane przez: Kloruś

Tort Tęczowy

Tort jest pyszny lekki i niezbyt...

Tort potrójnie czekoladowy

Dodane przez: Didle123

Tort

Potrójnie czekoladowa słodycz.

Tort czekoladowy.

Dodane przez: Ejszetka

Tort czekoladowy

Coś dla czekoladoholików. Przepis,...

tort

Dodane przez: benka

Tort

Orzechowy z nutą cytryny, dekoracje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE