Blat orzechowy:
200 g mąki tortowej
300 g cukru
10 łyżek zimnej wody
4 jajka
100 g zmielonych orzechów włoskich (ok.1 szklanki)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Krem "zasmażany" :
300 g margaryny
200 g masła 82%
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
sok z cytryny do smaku
opcjonalnie aromat rumowy lub rum,spirytus
2 łyżki kakao
Krem cytrynowy:
150 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1/3 szklanki soku z cytryny
Poncz:
300 ml mocnego napary z herbaty
2 łyżki soku z cytryny
łyżka cukru
łyżka spirytusu (jeśli tort jest dla dorosłych)
aromat rumowy kilka kropel lub rum (zamiast spirytusu)
1.Biszkopt:
białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka, dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać.
U piec biszkopt w temperaturze 180 * do suchego patyczka ( u mnie ok 35 minut, ale każdy piekarnik piecze inaczej)
Blat orzechowy:
cukier ucierać z żółtkami na puch, dodawać po łyżce wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać orzechy-wymieszać, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
Piec w 180*C ok. 45 minut.
2.Krem "zasmażany" :
100 g margaryny roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, zdjąc z ognia.
W tym czasie zagotować mleko z cukrem i wrzące dodawać do mąki ciągle mieszając połączyć razem, postawić na płycie i chwilę zagotować.
Powstały budyń przykryć i wystudzić.
Pozostałą margarynę i masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i ucierać aż się połączy.
krem doprawić do smaku sokiem z cytryny,aromatem rumowym, spirytusem (opcjonalnie)
Krem podzielić na dwie części, białej zostawić nieco więcej , a do reszty dodać kakao, połączyć.
3.Krem cytrynowy:
masło roztopić, letnie wlać do miski, dodać żółtka i cukier, miskę postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać składniki , aż masa zgęstnieje, na koniec połączyć ją z sokiem z cytryny.Musimy uważać aby masa się nie zagotowała bo się zważy.Gotową masę wystudzić.
Z tej porcji wychodzi niewiele kremu tylko tyle aby posmarować jeden blat.
4.Przygotować poncz z podanych składników (powinien być chłodny)
5.Placki przekroić każdy na dwa blaty, przekładać kremami , pamiętając aby każdy nasączyć ponczem.
kolejność przekładania:
-biszkopt
-krem kakaowy
-blat orzechowy
-krem cytrynowy
-blat orzechowy
-krem kakaowy
-biszkopt jasny
Cały tort posmarować jasnym kremem i udekorować dowolnie.
Porady
do kremu budyniowego można użyć dowolnego aromatu jaki lubimy, zamiast kakao można dodać napar z kawy
Komentarze