Tort

  • wyświetlono: 431 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Orzechowy z nutą cytryny, dekoracje z masy cukrowej improwizowane z przepisu martyf.

benka

Składniki

Tortownica o średnicy 26 cm:

Biszkopt jasny:
6 jajek
6 kopiastych łyżek cukru
6 kopiastych łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Blat orzechowy:
200 g mąki tortowej
300 g cukru
10 łyżek zimnej wody
4 jajka
100 g zmielonych orzechów włoskich (ok.1 szklanki)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Krem "zasmażany" :
300 g margaryny
200 g masła 82%
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
sok z cytryny do smaku
opcjonalnie aromat rumowy lub rum,spirytus
2 łyżki kakao

Krem cytrynowy:

150 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1/3 szklanki soku z cytryny

Poncz:
300 ml mocnego napary z herbaty
2 łyżki soku z cytryny
łyżka cukru
łyżka spirytusu (jeśli tort jest dla dorosłych)
aromat rumowy kilka kropel lub rum (zamiast spirytusu)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka, dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać.
    U piec biszkopt w temperaturze 180 * do suchego patyczka ( u mnie ok 35 minut, ale każdy piekarnik piecze inaczej)
    Blat orzechowy:
    cukier ucierać z żółtkami na puch, dodawać po łyżce wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać orzechy-wymieszać, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
    Piec w 180*C ok. 45 minut.
  • 2. Krem "zasmażany" :
    100 g margaryny roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, zdjąc z ognia.
    W tym czasie zagotować mleko z cukrem i wrzące dodawać do mąki ciągle mieszając połączyć razem, postawić na płycie i chwilę zagotować.
    Powstały budyń przykryć i wystudzić.
    Pozostałą margarynę i masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i ucierać aż się połączy.
    krem doprawić do smaku sokiem z cytryny,aromatem rumowym, spirytusem (opcjonalnie)
    Krem podzielić na dwie części, białej zostawić nieco więcej , a do reszty dodać kakao, połączyć.
  • 3. Krem cytrynowy:
    masło roztopić, letnie wlać do miski, dodać żółtka i cukier, miskę postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać składniki , aż masa zgęstnieje, na koniec połączyć ją z sokiem z cytryny.Musimy uważać aby masa się nie zagotowała bo się zważy.Gotową masę wystudzić.
    Z tej porcji wychodzi niewiele kremu tylko tyle aby posmarować jeden blat.
  • 4. Przygotować poncz z podanych składników (powinien być chłodny)
  • tort przed dekorowaniem5. Placki przekroić każdy na dwa blaty, przekładać kremami , pamiętając aby każdy nasączyć ponczem.
    kolejność przekładania:
    -biszkopt
    -krem kakaowy
    -blat orzechowy
    -krem cytrynowy
    -blat orzechowy
    -krem kakaowy
    -biszkopt jasny
    Cały tort posmarować jasnym kremem i udekorować dowolnie.

Porady

do kremu budyniowego można użyć dowolnego aromatu jaki lubimy, zamiast kakao można dodać napar z kawy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort urodzinowytort orzechowytort z nutą cytrynową

Komentarze

Podobne przepisy

TORT ŚMIETANOWY

Dodane przez: aniam94

TORT ŚMIETANOWY

Tort jest lekki i pyszny. Można...

Tort Minionek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Minionek

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Bardzo smaczny i efektowny tort...

Tort Tęczowy

Dodane przez: Kloruś

Tort Tęczowy

Tort jest pyszny lekki i niezbyt...

tort dla mojej mamci

Dodane przez: anna33

tort

Jest to tort na 50-lecie urodzi...

Tort czekoladowy.

Dodane przez: Ejszetka

Tort czekoladowy

Coś dla czekoladoholików. Przepis,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE