Orzechowy z nutą cytryny, dekoracje z masy cukrowej improwizowane z przepisu martyf.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm:

    Biszkopt jasny:
    6 jajek
    6 kopiastych łyżek cukru
    6 kopiastych łyżek mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Blat orzechowy:
    200 g mąki tortowej
    300 g cukru
    10 łyżek zimnej wody
    4 jajka
    100 g zmielonych orzechów włoskich (ok.1 szklanki)
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem "zasmażany" :
    300 g margaryny
    200 g masła 82%
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    sok z cytryny do smaku
    opcjonalnie aromat rumowy lub rum,spirytus
    2 łyżki kakao

    Krem cytrynowy:

    150 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    1/3 szklanki soku z cytryny

    Poncz:
    300 ml mocnego napary z herbaty
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżka cukru
    łyżka spirytusu (jeśli tort jest dla dorosłych)
    aromat rumowy kilka kropel lub rum (zamiast spirytusu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka, dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać.
    U piec biszkopt w temperaturze 180 * do suchego patyczka ( u mnie ok 35 minut, ale każdy piekarnik piecze inaczej)
    Blat orzechowy:
    cukier ucierać z żółtkami na puch, dodawać po łyżce wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać orzechy-wymieszać, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
    Piec w 180*C ok. 45 minut.
  • 2. Krem "zasmażany" :
    100 g margaryny roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, zdjąc z ognia.
    W tym czasie zagotować mleko z cukrem i wrzące dodawać do mąki ciągle mieszając połączyć razem, postawić na płycie i chwilę zagotować.
    Powstały budyń przykryć i wystudzić.
    Pozostałą margarynę i masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i ucierać aż się połączy.
    krem doprawić do smaku sokiem z cytryny,aromatem rumowym, spirytusem (opcjonalnie)
    Krem podzielić na dwie części, białej zostawić nieco więcej , a do reszty dodać kakao, połączyć.
  • 3. Krem cytrynowy:
    masło roztopić, letnie wlać do miski, dodać żółtka i cukier, miskę postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać składniki , aż masa zgęstnieje, na koniec połączyć ją z sokiem z cytryny.Musimy uważać aby masa się nie zagotowała bo się zważy.Gotową masę wystudzić.
    Z tej porcji wychodzi niewiele kremu tylko tyle aby posmarować jeden blat.
  • 4. Przygotować poncz z podanych składników (powinien być chłodny)
  • tort przed dekorowaniem 5. Placki przekroić każdy na dwa blaty, przekładać kremami , pamiętając aby każdy nasączyć ponczem.
    kolejność przekładania:
    -biszkopt
    -krem kakaowy
    -blat orzechowy
    -krem cytrynowy
    -blat orzechowy
    -krem kakaowy
    -biszkopt jasny
    Cały tort posmarować jasnym kremem i udekorować dowolnie.

Porady

do kremu budyniowego można użyć dowolnego aromatu jaki lubimy, zamiast kakao można dodać napar z kawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować