Torcik z malinami i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Prosty tort z malinami i śmietaną z mascarpone.Smakuje dorosłym jak i dzieciom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    (tortownica 20 cm)
    4 duże jajka
    200 ml mleka
    170 ml oleju
    1,5 szklanki brązowego cukru(może być zwykły)
    200 g mąki pszennej
    80 g kakao
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    dżem malinowy
    500 ml śmietany kremówki
    paczka mrożonych malin
    opakowanie serka mascarpone
    żelantyna
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik z malinami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem,dodać pozostałe skłądniki.Wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok 1 h w 180 stopniach.
    Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
    Dolny blat posmarować cienko dżemem malinowym.
    Ubić kremówkę z cukrem pudrem do smaku,dodać mascarpone i rozpuszczoną żelantynę.Odłożyć odrobinę do wysmarowania góry i boków tortu.
    Wyłożyć na warstwę dżemu.
    Zamrożone maliny włożyć do garnka,dodać ok 2 łyżek cukru do smaku i podgrzać na ogniu do uzyskania konsystencji żelu,dodać rozpuszczoną żelantynę. Wystudzone wyłożyć na warstwę śmietankową.
    Przykryć drugim blatem.
    Górę i boki wysmarować resztą kremu.

Porady

Można zostawić odrobinę nie ubitej kremówki i mascarpone i ubić dopiero gdy będziemy mieli przygotowane ciasto do skończenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować