Prosty tort z malinami i śmietaną z mascarpone.Smakuje dorosłym jak i dzieciom.
2 godz.
Składniki:
biszkopt:
(tortownica 20 cm)
4 duże jajka
200 ml mleka
170 ml oleju
1,5 szklanki brązowego cukru(może być zwykły)
200 g mąki pszennej
80 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Torcik z malinami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem,dodać pozostałe skłądniki.Wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok 1 h w 180 stopniach.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
Dolny blat posmarować cienko dżemem malinowym.
Ubić kremówkę z cukrem pudrem do smaku,dodać mascarpone i rozpuszczoną żelantynę.Odłożyć odrobinę do wysmarowania góry i boków tortu.
Wyłożyć na warstwę dżemu.
Zamrożone maliny włożyć do garnka,dodać ok 2 łyżek cukru do smaku i podgrzać na ogniu do uzyskania konsystencji żelu,dodać rozpuszczoną żelantynę. Wystudzone wyłożyć na warstwę śmietankową.
Przykryć drugim blatem.
Górę i boki wysmarować resztą kremu.
Porady
Można zostawić odrobinę nie ubitej kremówki i mascarpone i ubić dopiero gdy będziemy mieli przygotowane ciasto do skończenia.
Komentarze