Ten wyśmienity torcik jest idealną przekąską na przyjęcia. Jest prosty w wykonaniu i napewno zaskoczy Waszych gości.
1 godz. 20 min
Składniki:
(na 4 osoby/torciki)
1 opakowanie gotowego ciasta franciskiego,
3 ziemniaki,
200 g grzybów (ja użyłam pieczarek, ale jeszcze lepszy wyjdzie z grzybami lesnymi),
100 g sera typu Brie,
1 łyżka sera typu Parmezan (lub innego sera, ktory można zetrzeć na tarce)
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz
dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
1 jajko i sezam do dekoracji
Torcik z ciasta francuskiego z grzybami, ziemniakami i serem brie (sfogliatina ai funghi e brie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (lub wykorzystać ziemniaki, które pozostaly z obiadu). Najlepiej jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać starty na drobnej tarce ser Parmezan, łyżkę oliwy z oliwek, doprawić ziemniaki solą i pieprzem.
2.W międzyczasie przygotować grzyby.Oczyscić i pokroić je na kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 lyżki oliwy z oliwek z ząbkiem czosnku, po chwili dodać grzyby, posolić. Dusić pod przykryciem do momentu, aż grzyby będa gotowe ok. 10 minut (czas zależy od rodzaju grzybów). Pod koniec smażenia odkryć patelnie, aby woda odparowała i w ostatnim momencie dodać posiekaną natkę pietruszki.
3.Przygotować 4 okrągłe foremki (można użyć tych jednorazowych) i wysmarować je masłem. Wykrawać z ciasta francuskiego 4 krążki o ok. 2 cm większe od foremki i 4 krążki wielkości foremki.
4.Wyścielić każdą z foremek przygotowanymi wcześniej krążkami (tymi większymi) i nadziewać. Na dno po ok.łyżce ziemniaków, grzyby (odsączone z ewentualnego sosu, który powstał w trakcie smażenia) i plasterki sera typu Brie. Przykryć każdy torcik mniejszym krążkiem z ciasta francuskiego i zalepić brzegi.
5.Posmarować roztrzepanym jakiem i posypać ziarenkami sezamu.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku prze ok. 20 min. do momentu zrumienienia. Podawać gorące.
Komentarze