Gruszka z serem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grubo pokrojone orzechy wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i uprażyć (kilkakrotnie mieszać uważając, aby ich nie przypalić). Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści i pokryje orzechy. Przesypać je na papier do pieczenia, wystudzić.
2.Gruszki przepołowić, usunąć gniazda nasienne (skórkę pozostawić). Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej gruszki przekrojoną częścią do dołu. Powoli podgrzewać.
3.Gdy gruszki zaczną miękknąć (skórka zacznie brązowieć), odwrócić je skórką do dołu. Na gruszkach ułożyć plastry sera, po 2-3 minutach obrócić ser. Po następnych 2-3 minutach gruszki przełożyć na talerz. Polać je miodem i posypać orzechami. Podawać na ciepło.
Komentarze