Gruszka z serem brie

4.51 (200 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niezwykle delikatna gruszka, mięciutki ser, słodki miód i chrupiące orzechy... Cudnie pyszna przystawka.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dojrzałe gruszki: 2 sztuki
    - ser brie z orzechami: 4 plastry
    - orzechy włoskie (grubo posiekane): 4 łyżki
    - cukier brązowy: 2 łyżeczki
    - miód płynny: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Gruszka z serem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grubo pokrojone orzechy wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i uprażyć (kilkakrotnie mieszać uważając, aby ich nie przypalić). Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści i pokryje orzechy. Przesypać je na papier do pieczenia, wystudzić.
  • 2. Gruszki przepołowić, usunąć gniazda nasienne (skórkę pozostawić). Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej gruszki przekrojoną częścią do dołu. Powoli podgrzewać.
  • 3. Gdy gruszki zaczną miękknąć (skórka zacznie brązowieć), odwrócić je skórką do dołu. Na gruszkach ułożyć plastry sera, po 2-3 minutach obrócić ser. Po następnych 2-3 minutach gruszki przełożyć na talerz. Polać je miodem i posypać orzechami. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Miód Orzechy Ser brie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować