Torcik wiśniowo - malinowy

0 (0 ocen)

Słodko - kwaśna pychotka

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 3 jajka duże kurze
    - pół szklanki cukru
    - 2 łyżki kakao
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - mąka ziemniaczanej ( ok.80g)
    - mąka tortowa ok/.80g
    Masa śmietanowa
    - 700 ml śmietany 30%
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 200g cukru pudru

    do tego : ok. 100g nutelli , 250 g wiśni i malin ( mogą byc mrożone jeśli robicie zimą) i srebrna posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Torcik wiśniowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem . Białka ubijamy na sztywno. Połowę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy delikatnie przesiane mąki z proszkiem. Na koniec delikatnie dodajemy resztę piany. Przekładamy do tortownicy ( u mnie 24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C na ok 10min potem zmniejszamy temp. do 160C i pieczemy jeszcze ok 20min, Biszkopt wyjmujemy, i studzimy a następnie przekrajamy na pół.
    Z podanej ilości śmietany odlewamy pół szklanki i doprowadzamy ją do wrzenia ale nie zagotowujemy. Roztapiamy w niej żelatynę i chwilę studzimy. Resztę zimnej śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Kiedy będzie gęstnieć dodajemy śmietanę z żelatyną i ubijamy na sztywno.
    Biszkopt nawilżamy odrobiną soku z owoców lub wodą, smarujemy nutellą. Na to układamy owoce, na to warstwa kremu, przyciskamy drugą częścią biszkoptu. Pozostałym kremem , owocami i posypką dekorujemy wierzch tortu i wsadzamy do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Nutella Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować