Torcik wiśniowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubijamy z cukrem . Białka ubijamy na sztywno. Połowę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy delikatnie przesiane mąki z proszkiem. Na koniec delikatnie dodajemy resztę piany. Przekładamy do tortownicy ( u mnie 24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C na ok 10min potem zmniejszamy temp. do 160C i pieczemy jeszcze ok 20min, Biszkopt wyjmujemy, i studzimy a następnie przekrajamy na pół.
Z podanej ilości śmietany odlewamy pół szklanki i doprowadzamy ją do wrzenia ale nie zagotowujemy. Roztapiamy w niej żelatynę i chwilę studzimy. Resztę zimnej śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Kiedy będzie gęstnieć dodajemy śmietanę z żelatyną i ubijamy na sztywno.
Biszkopt nawilżamy odrobiną soku z owoców lub wodą, smarujemy nutellą. Na to układamy owoce, na to warstwa kremu, przyciskamy drugą częścią biszkoptu. Pozostałym kremem , owocami i posypką dekorujemy wierzch tortu i wsadzamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze