Torcik węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wsypać do słoika, zalać wódką i odstawić na kilka godzin.
2.Biszkopt: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 3 łyżki wrzątku. Wymieszać z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (śr. 28 cm) i piec w temp. 190 st. C ok. 25 minut.
3.Masa: jajka z cukrem ubić na parze. Rozetrzeć masło i dodawać do niego małymi porcjami ,ciągle ucierając, masę jajeczną i kakao. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i jak wystygnie wymieszać z masą kakaową.
4.Biszkopt pozostawić w tortownicy, nasączyć kompotem z wiśni z dodatkiem alkoholu, wysypać na niego wiśnie, wylać lekko tężejącą masę i posypać startą czekoladą.
Porady
Warzącym się kremem nie należy się przejmować, zmiksowanie go z żelatyną wszystko naprawi. Do nasączenia można wykorzystać posłodzony alkohol, w którym leżały wiśnie. Ciasto najlepsze następnego dnia.
Komentarze