Torcik truskawkowy

  • wyświetlono: 229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jest to torcik który zawsze wyjdzie i szybko znika :)

manka4
  • 35min

Składniki

1,5 paczki biszkoptów Dan Cake :)
Składniki na biszkopt ;
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1/2szklanki mąki ziemniaczanej
2łyżeczki proszku dopieczenia
1 łyżeczka octu
Składniki do nasączenia spodu;
1 cytryna
200 ml wody przegotowanej
2 łyżki cukru
Składniki na masę;
2 galaretki truskawkowe
500 dag truskawek
300 ml śmietany 30 %
Składniki na dekorację;
200 ml śmietany 30%
2łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
3 rumianki z wafla
10 dag serduszek
1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik truskawkowy

  • tort1. Wykonanie;
    Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem,cukrem waniliowym.Następnie dodajemy żółtka.Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek dopieczenia,przesiewamy przez sitko,dodajemy do ubijanego ciasta. Miksujemy na jednolitą masę.
    Na koniec dodajemy ocet. Ciasto przelewamy do tortownicy 28 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Cytrynę sparzamy wrzącą wodą, następnie przyciskamy ją do blatu i taczamy,wtedy nam się lepiej wyciśnie sok. Sok wyciskamy do przegotowanej, ostudzonej wody, dodajemy cukier, mieszamy. Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części,nasączamy ponczem cytrynowym. Truskawki myjemy, wkładamy do blendera, miażdżymy,wstawiamy do zamrażarki do zamrożenia. Galaretki
    rozpuszczamy w 400ml gorącej wody.Do galaretki dodajemy zamrożone truskawki,mieszamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę z truskawkami,miksujemy na jednolitą masę. Jedną podstawę biszkoptową układamy na okrągłą deskę, wykładamy 1/2 masy truskawkowej,przyklejamy podłużne biszkopty (obklejamy boki). Następnie przykrywamy podstawą biszkoptową masę,wykładamy pozostałą masę truskawkową na biszkopt,układamy nasączone biszkopciki Dan Cake . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wody,mieszamy. Pozostałą
    śmietanę 200 ml miksujemy i pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę. Ubitą śmietaną dekorujemy torcik z pozostałymi składnikami według swego uznania. Torcik przewiązujemy szeroką wstążką doda nam elegancji. Smacznego!

Porady

Zamrożone truskawki dodaj do galaretki to szybko nam zetnie się galaretka :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik śmietankowo-truskawkowy

Dodane przez: aniak

Torcik śmietankowo-truskawkowy

Pyszny torcik bez okazji na kakaowym...

Torcik w przekroju, wspaniały kontrast żywego koloru musu z galaretką z delikatną masą śmietankowo-truskawkową w biszkopcie

Dodane przez: Joanna Klein

Torcik podwójnie truskawkowy

Idealnie nadaje się na urodziny...

Biedroneczka dla Weroniczki

Dodane przez: anaid123

TORCIK TRUSKAWKOWA "BIEDRONECZKA"

Smak tortu przypomina piękne słoneczne...

Sernik truskawkowy na zimno

Dodane przez: 2milutka

Torcik serowo-truskawkowy

Pyszny torcik serowy na zimno z...

image-2bb7xky

Dodane przez: stysiaaaa5

torcik truskawkowy

Sezon truskawkowy tuż tuż...Tort...

truskawkowy torcik

Dodane przez: joanna1974

truskawkowy torcik

troszkę pracochłonne ale warte...