Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie;
Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem,cukrem waniliowym.Następnie dodajemy żółtka.Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek dopieczenia,przesiewamy przez sitko,dodajemy do ubijanego ciasta. Miksujemy na jednolitą masę.
Na koniec dodajemy ocet. Ciasto przelewamy do tortownicy 28 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Cytrynę sparzamy wrzącą wodą, następnie przyciskamy ją do blatu i taczamy,wtedy nam się lepiej wyciśnie sok. Sok wyciskamy do przegotowanej, ostudzonej wody, dodajemy cukier, mieszamy. Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części,nasączamy ponczem cytrynowym. Truskawki myjemy, wkładamy do blendera, miażdżymy,wstawiamy do zamrażarki do zamrożenia. Galaretki
rozpuszczamy w 400ml gorącej wody.Do galaretki dodajemy zamrożone truskawki,mieszamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę z truskawkami,miksujemy na jednolitą masę. Jedną podstawę biszkoptową układamy na okrągłą deskę, wykładamy 1/2 masy truskawkowej,przyklejamy podłużne biszkopty (obklejamy boki). Następnie przykrywamy podstawą biszkoptową masę,wykładamy pozostałą masę truskawkową na biszkopt,układamy nasączone biszkopciki Dan Cake . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wody,mieszamy. Pozostałą
śmietanę 200 ml miksujemy i pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę. Ubitą śmietaną dekorujemy torcik z pozostałymi składnikami według swego uznania. Torcik przewiązujemy szeroką wstążką doda nam elegancji. Smacznego!
Porady
Zamrożone truskawki dodaj do galaretki to szybko nam zetnie się galaretka :)
Komentarze