Pączusie

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Palce lizać

  • 2 godz.

Składniki:

  • Pączusie
    Składniki:
    3/4 litra mleka
    10 dkg masła
    1 1/2 kg mąki
    6-10 jajek
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    alkohol
    10 dag drożdży
    aromat pomarańczowy
    4 łyżki skórki startej z pomarańczy
    400 g powideł ulubionych
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.
    Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć powidła, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
    Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.

Porady

Smażymy na smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować