Torcik sobotni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem i makami. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i margaryną. Dodajemy masę jajeczną, sok z cytryny i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dalej mieszamy, aż zgęstnieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
2.Owoce z puszki odsączamy. Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości gorącej wody (jeśli opakowanie podaje, że w 500ml to rozpuszczamy w 400ml ).
3.Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód kładziemy ciemny biszkopt, nasączamy go wodą z ulubionym aromatem (u mnie rumowy), wykładamy sporą warstwę kremu i jasny biszkopt, który również nasączamy. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
4.Wyjmujemy ciasto i na wierzch wykładamy owoce, delikatnie wylewamy część ciemnej galaretki i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy pozostałą część ciemnej galaretki i ponownie chłodzimy.
5.Jasną galaretkę, już lekko stężałą, miksujemy kilka minut na szybkich obrotach - do powstania delikatnej pianki - a następnie wykładamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Komentarze