Torcik śmietanowy łaciatek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Ciasto na bazie śmietany,jogurtu i budyniu,robi się go w mgnieniu oka,a smak naprawdę rewelacyjny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na ciasto:
    160 g masła
    2 niepełne szklanki maki pszennej
    4 czubate łyżki cukru
    2 żółtka
    na masę śmietanową:
    400 g śmietany 18%
    400 g jogurtu naturalnego
    1 op.budyniu śmietankowego
    1 op.budyniu czekoladowego
    1 szklanka cukru kryształu
    4 białka
    na polewę:
    80 g masła
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    ponadto:
    kolorowe perełki cukrowe
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik śmietanowy łaciatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski,wymieszać mikserem,a następnie szybko zagnieść
    Ciastem wylepić dno przykrytej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  • 2. przygotować masę śmietanową:
    Białka ubić z cukrem na sztywna pianę,następnie dodać śmietanę i jogurt i wymieszać.
    Masę podzielić na dwie części do jednej dodać budyń śmietankowy,do drugiej czekoladowy dokładnie wymieszać.
  • 3. Masę śmietanową wkładać do tortownicy z ciastem na przemian kolorami najlepiej za pomocą dwóch łyżek.
  • 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika pierwsze 10 minut piec w temperaturze 200* C,następne 40 minut w temp.170*C.
    Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
  • 5. przygotować polewę:
    Składniki polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy,lekko przestudzić,następnie wyłożyć na zimne ciasto,posypać perełkami z cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować