Torcik śmietanowy łaciatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski,wymieszać mikserem,a następnie szybko zagnieść
Ciastem wylepić dno przykrytej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
2.przygotować masę śmietanową:
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę,następnie dodać śmietanę i jogurt i wymieszać.
Masę podzielić na dwie części do jednej dodać budyń śmietankowy,do drugiej czekoladowy dokładnie wymieszać.
3.Masę śmietanową wkładać do tortownicy z ciastem na przemian kolorami najlepiej za pomocą dwóch łyżek.
4.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika pierwsze 10 minut piec w temperaturze 200* C,następne 40 minut w temp.170*C.
Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
5.przygotować polewę:
Składniki polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy,lekko przestudzić,następnie wyłożyć na zimne ciasto,posypać perełkami z cukru.
Komentarze