Jesienne ciasto jogurtowe z jabłkami

4.49 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i bardzo łatwe w przyrządzeniu w kolorach jesieni ciasto jogurtowe z budyniem i jabłkami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2-3 krople aromatu waniliowego
    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 szklanki oleju
    200 ml jogurtu naturalnego gęstego
    1 opakowanie budyniu + 1/2 litra mleka
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Jesienne ciasto jogurtowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli jest bez cukru dodajemy do niego 2 łyżki cukru. Do miski wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej piany wraz z cukrem i aromatem. Zmniejszamy obroty a następnie dodajemy olej i jogurt. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników (nie wolno miksować na tym etapie ciasta).
  • 2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wylewamy ciasto. Następnie wylewamy budyń tworząc kratkę. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki a następnie plasterki i układamy w miejsca gdzie budyniu. Pieczemy w piekarniku 50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy dobrze wystudzone aby budyń mocno się ściął.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować