Torcik serowa pianka z ananasem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny torcik na zimno z lekkimi masami i owocami. Bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny na upalne dni, ale nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    budyń śmietankowy bez cukru,
    2 łyżki mąki,
    5 łyżek ksylitolu ( cukru),
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżeczka karobu ( 2 płaskie łyżeczki kakaa),
    masa z ananasem:
    ½ opakowania śnieżki,
    100 ml mleka,
    200 g serka z wiaderka,
    galaretka ananasowa,
    100 ml gorącej wody,
    5 plastrów ananasa,
    masa truskawkowa:
    ½ opakowania śnieżki,
    100 ml mleka,
    200 g serka z wiaderka,
    galaretka truskawkowa,
    100 ml gorącej wody,
    oraz plasterek ananasa, kilka truskawek do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik serowa pianka z ananasem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy budyń, karob i mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo ksylitol, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo wymieszane suche składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Gdy wystygnie kroimy na dwie części.
    masa z ananasem:
    Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Ścieżkę mieszamy z mlekiem i ubijamy w wysokim naczyniu mikserem na najwyższych obrotach. Gdy się ubije dodajemy stopniowo ser cały czas miksując ok 2-3 min, następnie wlewamy pomału strumyczkiem wystudzoną galaretkę cały czas miksując tylko na niższych obrotach, miksujemy jeszcze około 2 min do uzyskania jednolite masy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugim, lekko dociskamy.
    masa truskawkowa:
    Wykonujemy podobnie jak masę pierwszą.
    Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na biszkopt i układamy truskawki. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na noc.
    Smacznego

Porady

Rada: Jeśli nie mamy galaretki ananasowej to możemy wykorzystać syrop z ananasa i żelatynę. Podgrzewamy 100 ml syropu do takiej temperatury aby rozpuściła się w nim żelatyna ( 3 łyżeczki) , studzimy. Możemy też dać inną żółtą galaretkę np. cytrynową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować