Torcik pieczarkowy na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetna propozycja i dowód na to, że tort może być również w wersji wytrawnej.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO :

    125 g masła
    225 g mąki
    75 g mielonych orzechów laskowych
    1 łyżeczka cukru
    sól
    pieprz

    FARSZ:

    1 cebula
    1 kg pieczarek
    100 g szynki gotowanej w kawałku
    2 łyżki oleju
    4 jaja
    200 g śmietany 18%

    Ponadto:

    mąka do podsypania
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne

Torcik pieczarkowy na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mąkę, sól, 50 g orzechów, cukier i 3-4 łyżki wody zagnieść na gładkie ciasto.
  • 2. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na koło o średnicy 32 cm.
  • 3. Tortownice 26 cm natłuścić, wyłożyć ciastem spód i boki, delikatnie dociskając.
  • 4. Ciasto nakłuć widelcem, dobrze schłodzić.
  • 5. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • 6. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Usmażyć na oleju razem z cebulką. Doprawić.
  • 7. Szynkę pokroić w kosteczkę, podsmażyć, 2 łyżki pokrojonej szynki wymieszać z pieczarkami.
  • 8. Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić.
  • 9. Ciasto posypać 25 g mielonych orzechów.
  • 10. Na ciasto wyłożyć farsz pieczarkowy.
  • 11. Zalać jajkami ze śmietaną.
  • 12. Piec około 60 minut w 175 stopniach.
  • 13. Posypać resztą pokrojonej szynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować