Brzoskwiniowy torcik na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

Taki torcik twarogowo-brzoskwiniowy jest bardzo dobry.Polecam przede wszystkim w dni upalne gdyż masa jest lekka i orzeźwiająca.

Składniki:

  • Ciasto:
    -3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów
    -150 g mąki
    -100 g masła
    -50 g cukru pudru

    Masa serowo brzoskwiniowa:

    -puszka brzoskwiń 820 g
    -250 g sera białego półtłustego
    -3 łyżeczki żelatyny
    -2 białka
    -4 łyżeczki cukru pudru

    Dodatkowo:

    -puszka brzoskwiń 820 g
    -1 galaretka brzoskwiniowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Brzoskwiniowy torcik na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem następnie dodać orzechy i cukier.Zagnieść szybko ciasto,zawinąć w folię ,schłodzić 30 minut w lodówce.Ciastem wylepić dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 20-25 minut.
  • 2. Brzoskwinie z jednej puszki odsączyć.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.Następnie podgrzać i rozpuścić.250 ml soku brzoskwiniowego zagotować dodać,rozpuszczoną żelatynę.Do lekko tężejącego soku dodać ,dwukrotnie zmielony ser oraz pianę z białek ubitą z cukrem..Miksować do momentu połączenia składników.Gdy masa będzie gładka dodać pokrojone brzoskwinie.Całość rozbić blenderem.Masę wyłożyć na ostudzonym cieście.Pozostawić do całkowitego stężenia.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 300 ml soku brzoskwiniowego z drugiej puszki.Natomiast brzoskwinie pokroić w paski.Rozłożyć na masie,zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować