Brzoskwiniowy torcik na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem następnie dodać orzechy i cukier.Zagnieść szybko ciasto,zawinąć w folię ,schłodzić 30 minut w lodówce.Ciastem wylepić dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 20-25 minut.
2.Brzoskwinie z jednej puszki odsączyć.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.Następnie podgrzać i rozpuścić.250 ml soku brzoskwiniowego zagotować dodać,rozpuszczoną żelatynę.Do lekko tężejącego soku dodać ,dwukrotnie zmielony ser oraz pianę z białek ubitą z cukrem..Miksować do momentu połączenia składników.Gdy masa będzie gładka dodać pokrojone brzoskwinie.Całość rozbić blenderem.Masę wyłożyć na ostudzonym cieście.Pozostawić do całkowitego stężenia.
3.Galaretkę rozpuścić w 300 ml soku brzoskwiniowego z drugiej puszki.Natomiast brzoskwinie pokroić w paski.Rozłożyć na masie,zalać tężejącą galaretką.
Komentarze