Torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, stopione masło, rozbełtane jajko. Wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę, kakao, sodę i sól. Wymieszać.
2.Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), przełożyć do niej ciasto. Piec ok. godziny w temp. 180 – 190st. (do „suchego patyczka”). Upieczone ciasto przestudzić najpierw w formie, potem na kratce. Przestudzone przekroić na dwie części (dolna powinna być grubsza).
3.Przygotować frużelinę: w rondelku umieścić maliny i cukier. Podgrzewać je na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy maliny zaczną się gotować (powinny wtedy puścić już sok i powinny też się rozpadać), wlać do nich mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie. Gotować mieszając do momentu aż frużelina zacznie robić się klarowna. Przestudzić.
4.Śmietanę ubić na sztywno.
5.Na dolnej części ciasta rozsmarować 4 łyżki frużeliny, nałożyć na nią połowę ubitej śmietany, na śmietanę pozostałą frużelinę. Przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałą śmietanę, na niej maliny.
6.Torcik przed podaniem należy koniecznie schłodzić (2-3 godziny). Podany zbyt szybko po przygotowaniu będzie trudno się kroił.
Komentarze