Torcik „Jaś i Małgosia”

0 (0 ocen)

Torcik idealny na przyjęcie dla dzieci- śmietankę i galaretkę lubią chyba wszystkie pociechy:). Wierzch możemy dowolnie wykończyć. U mnie jest to kakaowa śmietanka- fajnie wygląda i idealnie pasuje do całości!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mąki,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa z galaretkami:
    • 0,5 litry śmietanki 30 %,
    • 7 lekko kopiatych łyżeczek żelatyny ,
    • ½ kg twarogu ( u mnie z wiaderka),
    • 4-5 łyżek cukru pudru do smaku,
    • 2 galaretki różowe
    • 2 galaretki niebieskie

    Kakaowa śmietanka:
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2 -3 łyżki cukru pudru (do smaku),
    - 2-3 łyżki kakao dobrej jakości,
    - 4 lekko kopiate łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Torcik „jaś i małgosia” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone biszkopty 1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielamy od białek . Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
    W ten sam sposób pieczemy drugi jasny biszkopt. Oba studzimy.
  • zastygnięte galaretki 2. MASA ŚMIETANKOWA:
    Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (oddzielnie niebieskie, a oddzielnie różowe). Rozpuszczone pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostkę i łączymy ze sobą. Kilka kostek pozostawiamy do dekoracji naszego torcika.
  • dodanie galaretek 3. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szkli wody. Studzimy delikatnie.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Ilość dodanego cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy.
    Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone biszkopty. Odstawiamy tort do zastygnięcia.
    Gotowy, zastygnięty dekorujemy kakaową śmietanką.
  • ubijanie smietanki 4. KAKAOWA ŚMIETANKA:Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinno przybrać konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
    Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody. Nie studzimy jej bardzo.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy zaparzone kakao oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na nasz torcik. Dzięki temu, że żelatyna była ciepła śmietanka nie zastyga szybko i mamy czas ją równo rozprowadzić po torciku. Na wierzch układamy odłożone kostki galaretki.
    Gotowy torcik pozostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sery Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować