Torcik idealny na przyjęcie dla dzieci- śmietankę i galaretkę lubią chyba wszystkie pociechy:). Wierzch możemy dowolnie wykończyć. U mnie jest to kakaowa śmietanka- fajnie wygląda i idealnie pasuje do całości!
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Biszkopt:
• 3 jajka,
• 3 łyżki mąki,
• 3 łyżki cukru,
• 1 łyżka oleju,
• Szczypta proszku do pieczenia
Masa śmietankowa z galaretkami:
• 0,5 litry śmietanki 30 %,
• 7 lekko kopiatych łyżeczek żelatyny ,
• ½ kg twarogu ( u mnie z wiaderka),
• 4-5 łyżek cukru pudru do smaku,
• 2 galaretki różowe
• 2 galaretki niebieskie
Torcik „jaś i małgosia” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Żółtka oddzielamy od białek . Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
W ten sam sposób pieczemy drugi jasny biszkopt. Oba studzimy.
2.MASA ŚMIETANKOWA:
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (oddzielnie niebieskie, a oddzielnie różowe). Rozpuszczone pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostkę i łączymy ze sobą. Kilka kostek pozostawiamy do dekoracji naszego torcika.
3.Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szkli wody. Studzimy delikatnie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Ilość dodanego cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone biszkopty. Odstawiamy tort do zastygnięcia.
Gotowy, zastygnięty dekorujemy kakaową śmietanką.
4.KAKAOWA ŚMIETANKA:Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinno przybrać konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody. Nie studzimy jej bardzo.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy zaparzone kakao oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na nasz torcik. Dzięki temu, że żelatyna była ciepła śmietanka nie zastyga szybko i mamy czas ją równo rozprowadzić po torciku. Na wierzch układamy odłożone kostki galaretki.
Gotowy torcik pozostawiamy do zastygnięcia.
Komentarze