Jaś i Małgosia

4.99 (142 ocen)

  • 40 min

Deser dla chłopca i dziewczynki. Smaczny i pomysłowy ;) Idealny na dziecięce bale i przyjęcia :) Fajna propozycja dla małych indywidualistów.

  • 40 min

Składniki:


  • 200ml kefiru,
    galaretki niebieska,
    galaretki różowa.
    500ml gorącej wody,
    200g śmietany kremówki,
    200ml mleka kokosowego,
    cukier puder do smaku,
    12 łyżeczek wiórek kokosowych,
    żelatyna 10g,
    2 truskawki,
    kilka borówek amerykańskich,
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Jaś i małgosia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podaję proporcję na cztery desery. Połowę galaretki niebieskiej rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Połowę galaretki różowej rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. 100ml kefiru miksujemy dokładnie z mocno schłodzoną niebieską galaretką i przelewamy masę do szklaneczek i odstawiamy do stężenia. Podobnie postępujemy z masa różową. Pozostałą galaretkę niebieską rozpuszczamy w połowie szklanki ( analogicznie różową).
  • 2. Do szklaneczek wlewamy po kilka łyżeczek galaretki, aby utworzyć cienki pasek. Ponownie odstawiamy do stężenia. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kremówkę, wstawiamy na ogień dodając cukru pudru do smaku. Zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę odstawiamy do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć wlewamy ją do szklaneczek. Gotowe desery dekorujemy wiórkami kokosowymi i owocami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować