Omlet z szynką i warzywami

5 (156 ocen)

Przepyszny omlet - doskonały na śniadanie lub kolację, a nawet awaryjny obiad.

Składniki:

  • na jedną porcję:
    2 jajka
    3 plasterki papryki czerwonej
    3 plasterki pomidora
    2 plasterki szynki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki parmezanu startego na tarce o dużych oczkach
    1 łyżeczka masła
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Omlet Przystawki Szynki

Omlet z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy wszystkie składniki. Szynkę kroimy w paski. Jajka wbijamy do miseczki, solimy i roztrzepujemy na jednolitą masę.
  • 2. Na patelni średniej wielkości (średnica 22-24 cm) roztapiamy łyżeczkę masła. Wlewamy jajka, oprószamy pieprzem, na jajka wykładamy szynkę, plasterki papryki i pomidora, posypujemy szczypiorem i parmezanem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu aż wierzch omletu się zetnie.
  • 3. Ostrożnie zsuwamy omlet na talerz i podajemy.

Porady

Omlet najlepiej smażyć na patelni ceramicznej z dopasowaną pokrywą. Ilość składników jest orientacyjna, można ją zmieniać w zależności od upodobania. Omlet dla dwóch osób można usmażyć na większej patelni, zwiększając odpowiednio ilość składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Parmezan Pomidor Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować