TARTA Z SZYNKĄ I WARZYWAMI

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Tarta ta powstała na zasadzie sprzątania lodówki:)Warzywa które miałam oraz szynkę wykorzystałam do przygotowania tej tarty - wyszła bardzo smaczna:)Polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    12,5 dag masła
    1 jajko
    sól
    5 łyżek zimnej wody

    4-5 łodyg szparagów
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    kawałek białej części pora
    3-4 różyczki kalafiora
    kilka plasterków szynki
    1/3 cebuli
    1 szklanka sera np. szwajcarskiego lub cheddar
    3 jajka
    1 szklanka śmietanki
    siekana natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, jajko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut.
  • image-24sowrm 2. Ciasto wyciągnąć i rozwałkować na foremkę do tart. Dokładnie wypełnić ciastem dno formy. Obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut aż ciasto się lekko zarumieni.
  • image-1ij2mhd 3. Szparagi, kalafior i pora pokroić na mniejsze części,sparzyć wrzątkiem, odcedzić i przestudzić. Paprykę i cebulkę pokroić na drobno i lekko poddusić na tłuszczu.Warzywa i pokrojoną w kostkę szynkę wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • image-1gluyje 4. W misce roztrzepać jajka i dodać pozostałe składniki: smietankę, ser, pieprz, sól, natkę pietruszki, wyłożyć na tartę.
  • 5. Piec ok 45 min. w 180 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować