Torcik ananasowy de lux

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten tort zrobiłam by przekonać domowników do ananasa. Jego delikatny smak zyskał ich sympatie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT

    5 jajek
    8 łyżek cukru
    7 łyżek mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:

    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka margaryny
    4 żółtka
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    2 galaretki pomarańczowe
    1 puszka ananasa w zalewie
    1 pomarańcza
    2 mandarynki
    2 kiwi
    bita śmietana instant + 2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik ananasowy de lux - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywna piane pod koniec ubijania dodajemy 6 łyżek cukru. Żółtka ubijamy z cukrem i powoli wlewamy do białek.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy powoli i miksujemy na 1 programie miksera.
    Wylewamy gotowe ciasto do tortownicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp 180 stop.
  • 2. Masa:
    Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody.
    Żelatyne moczymy w 1/5 szklanki soku ananasowego.

    Ananasa oraz pomarańczę kroimy w kostke.
    Margarynę rozcieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej ucieramy.
  • 3. Dolewamy tężejaca galaretkę i namoczoną żelatynę .
    Dokładamy pokrojone owoce, sok z cytryny i mieszamy już ją łyżką.
  • 4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, wkładamy zpowrotem do tortownicy , nasączamy pozostałym syropem ananasowym i przekładamy kremem.

    Wsadzamy na 30 minut do lodówki by masa zastygła.
  • 5. W tym czasie rozrabiamy bitą śmiatanę instant w 150 ml mleka z dodatkiem żelatyny namoczonej w 4 łyżkach mleka.

    Wyciagamy torcik z lodówki smarujemy bitą smietaną i ozdabiamy kiwi, plastrami ananasa i kawałkami mandarynki.
  • Torcik ananasowy de lux 6. Tort w przekroju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować