Torcik ananasowy de lux - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywna piane pod koniec ubijania dodajemy 6 łyżek cukru. Żółtka ubijamy z cukrem i powoli wlewamy do białek.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy powoli i miksujemy na 1 programie miksera.
Wylewamy gotowe ciasto do tortownicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp 180 stop.
2.Masa:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody.
Żelatyne moczymy w 1/5 szklanki soku ananasowego.
Ananasa oraz pomarańczę kroimy w kostke.
Margarynę rozcieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej ucieramy.
3.Dolewamy tężejaca galaretkę i namoczoną żelatynę .
Dokładamy pokrojone owoce, sok z cytryny i mieszamy już ją łyżką.
4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, wkładamy zpowrotem do tortownicy , nasączamy pozostałym syropem ananasowym i przekładamy kremem.
Wsadzamy na 30 minut do lodówki by masa zastygła.
5.W tym czasie rozrabiamy bitą śmiatanę instant w 150 ml mleka z dodatkiem żelatyny namoczonej w 4 łyżkach mleka.
Wyciagamy torcik z lodówki smarujemy bitą smietaną i ozdabiamy kiwi, plastrami ananasa i kawałkami mandarynki.
Komentarze