1.Zaczynamy od tłuczenia jajek:)-oddzielamy żółtka od białek.Mi wyszło to jeszcze trochę nieumiejętnie,niezdarnie-mam za mało wprawy,ale nadrobię to,a poza tym niezbyt perfekcyjne oddzielenie białek od żółtek nie wpłynęło nijak na jakość przygotowania ciasta w żadnym z etapów jego szykowania,ani tym bardziej na efekt końcowy.
2.Białka ubiłam na sztywną pianę za pomocą miksera nastawionego na najwyższe obroty.
3.Zmiksowałam żółtka z cukrem.
4.Do połączonych z cukrem żółtek stopniowo,porcjami dodawałam mascarpone i na niedużych obrotach miksowałam,aż do dokładnego połączenia się jajeczno-cukrowej masy z serkiem.
5.Do zmiksowanej jajeczno-cukrowo-serkowej masy łyżką dokładałam ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie starałam się ją wymieszać,aby powstała jednolita,już "ostateczna" masa,którą należy wykorzystać do przełożenia biszkoptów.
6.Do niedużej miseczki wsypałam kawę i zalałam ją ciepłą, przegotowaną wodą.Do kawowego naparu dolałam kilka kropel rumowego aromatu i zamieszałam cały płyn.
7.W paszce było 16 biszkoptów,podzieliłam biszkopty na pół-czyli 8 wykorzystałam na spód,a kolejne 8 na drugą warstwę.Każdy z 8 biszkoptów,które ułożyłam na spodzie umoczyłam najpierw w miseczce z kawą i rumowym aromatem(moczyłam jedynie przez chwilę,by biszkopty nadto nie namiękły,nie rozpadały się,a jednocześnie trochę tym kawowo-rumowym wywarem przeszły). Ułożyłam 8 biszkoptów w rządku,tworząc w ten sposób spód Tiramisu.
8.Na biszkoptowy spód wyłożyłam połowę z przygotowanej masy.Dokładnie,starając się robić to równomiernie,rozprowadziłam krem,masę po biszkoptach.
9.Na wyłożony krem poukładałam drugą warstwę 8 biszkoptów.
10.Na drugą warstwę biszkoptów wyłożyłam drugą połowę kremu,masy.
11.Do wyłożonej na wierzchu masy przyłożyłam foremkę do ciastek w kształcie serduszka i ścierałam do niej na tarce czekoladę, dzięki czemu powstało mi na wierzchu czekoladowe serduszko.Utworzyłam cztery czekoladowe serduszka,obsypałam jeszcze Tiramisu po wierzchu gdzieniegdzie czekoladowymi opiłkami.
Porady
Przed podaniem Tiramisu, degustowaniem go najlepiej schłodzić je jakiś czas w lodówce.
Komentarze