Tiramisu.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tiramisu jest leciutkie i kremowe jak obłoczek, puszek,nie zasłodzi,a dostarczy słodyczy,można go ciągle jeść, a nie ma się dość.

  • 40 min

Składniki:

  • - 160g podłużnych biszkoptów(znalazłam w sklepie i wybrałam biszkopty o smaku czekoladowym)
    - 500g serka mascarpone
    - 4 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - aromat rumowy
    - 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - przegotowana,ciepła woda
    - 4 kostki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oddzielamy żółtka od białek. 1. Zaczynamy od tłuczenia jajek:)-oddzielamy żółtka od białek.Mi wyszło to jeszcze trochę nieumiejętnie,niezdarnie-mam za mało wprawy,ale nadrobię to,a poza tym niezbyt perfekcyjne oddzielenie białek od żółtek nie wpłynęło nijak na jakość przygotowania ciasta w żadnym z etapów jego szykowania,ani tym bardziej na efekt końcowy.
  • Ubita piana z białek. 2. Białka ubiłam na sztywną pianę za pomocą miksera nastawionego na najwyższe obroty.
  • Zmiksowane żółtka z cukrem. 3. Zmiksowałam żółtka z cukrem.
  • Zmiksowane żółtka z cukrem i mascarpone. 4. Do połączonych z cukrem żółtek stopniowo,porcjami dodawałam mascarpone i na niedużych obrotach miksowałam,aż do dokładnego połączenia się jajeczno-cukrowej masy z serkiem.
  • Dokładanie łyżką piany z białek. 5. Do zmiksowanej jajeczno-cukrowo-serkowej masy łyżką dokładałam ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie starałam się ją wymieszać,aby powstała jednolita,już "ostateczna" masa,którą należy wykorzystać do przełożenia biszkoptów.
  • Kawa z aromatem rumowym do nasączania biszkoptów. 6. Do niedużej miseczki wsypałam kawę i zalałam ją ciepłą, przegotowaną wodą.Do kawowego naparu dolałam kilka kropel rumowego aromatu i zamieszałam cały płyn.
  • Biszkoptowy spód Tiramisu. 7. W paszce było 16 biszkoptów,podzieliłam biszkopty na pół-czyli 8 wykorzystałam na spód,a kolejne 8 na drugą warstwę.Każdy z 8 biszkoptów,które ułożyłam na spodzie umoczyłam najpierw w miseczce z kawą i rumowym aromatem(moczyłam jedynie przez chwilę,by biszkopty nadto nie namiękły,nie rozpadały się,a jednocześnie trochę tym kawowo-rumowym wywarem przeszły). Ułożyłam 8 biszkoptów w rządku,tworząc w ten sposób spód Tiramisu.
  • Wyłożona połowa masy. 8. Na biszkoptowy spód wyłożyłam połowę z przygotowanej masy.Dokładnie,starając się robić to równomiernie,rozprowadziłam krem,masę po biszkoptach.
  • Wyłożona druga porcja biszkoptów. 9. Na wyłożony krem poukładałam drugą warstwę 8 biszkoptów.
  • Wyłożona druga porcja kremu. 10. Na drugą warstwę biszkoptów wyłożyłam drugą połowę kremu,masy.
  • Czekoladowe serduszka. 11. Do wyłożonej na wierzchu masy przyłożyłam foremkę do ciastek w kształcie serduszka i ścierałam do niej na tarce czekoladę, dzięki czemu powstało mi na wierzchu czekoladowe serduszko.Utworzyłam cztery czekoladowe serduszka,obsypałam jeszcze Tiramisu po wierzchu gdzieniegdzie czekoladowymi opiłkami.

Porady

Przed podaniem Tiramisu, degustowaniem go najlepiej schłodzić je jakiś czas w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować